Ciasto jogurtowe z morelami

Ocena:

5 (1)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Mięciutkie, delikatne ciasto jogurtowe z morelami to bajeczna propozycja nie tylko na lato. Jest tak smaczne, że często znika zanim zdąży ostygnąć! W sezonie używamy świeżych owoców, ale ten przepis na ciasto jogurtowe sprawdzi się przez cały rok. Sekretem są łatwo dostępne morele z puszki. Wierzch wypieku pokrywa klasyczna kruszonka, sprawiając, że ciasto smakuje jak u babci!

Składniki:

  • jogurt naturalny  200 g

  • mąka pszenna  260 g

  • cukier  110 g

  • olej  125 ml

  • proszek do pieczenia  13 g

  • jajka  1 szt.

  • morele  200 g

  • masło  80 g

  • cukier drobny  80 g

Ciasto jogurtowe z morelami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie sprzętu: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

  • Krok 2:

    Przygotowanie ciasta: w misce mieszamy jogurt, 160 g mąki, cukier, olej, proszek do pieczenia oraz jajko.

  • Krok 3:

    Przygotowanie owoców: jeżeli używamy moreli z syropu, odsączamy owoce. Kroimy na mniejsze kawałki. Świeże morele myjemy, usuwamy pestki, kroimy na ósemki.

  • Krok 4:

    Przygotowanie kruszonki: łączymy 100 g mąki, 80 g masła i 80 g drobnego cukru, tworząc kruszonkę. Możemy zrobić to szybko palcami lub drewnianą pałką do ucierania ciasta.

  • Krok 5:

    Ułożenie w formie: formę do pieczenia o średnicy 22 cm natłuszczamy i delikatnie oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, dodajemy owoce. 

  • Krok 6:

    Pieczenie ciasta: wkładamy formę do rozgrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż kruszonka ładnie się zezłoci. Ciasto jogurtowe z morelami podajemy po lekkim przestudzeniu.

Porady

  • ciasto jogurtowe z morelami to idealny przepis na sezonowe słodkości. Dojrzałe owoce świetnie uzupełnią delikatną strukturę masy. Kiedy nie mamy możliwości zakupu świeżych składników, doskonałym zamiennikiem będą morele w syropie z puszki
  • olej wykorzystany w masie można zamienić na masło - gramatura pozostaje bez zmian, czyli 125 ml roztopionego i przestudzonego produktu (ok. 120 g zimnego masła)
  • ciasto jogurtowe wyjdzie wyjątkowo puszyste, jeśli wcześniej przesiejemy mąkę przez drobne sitko lub specjalny przesiewak do mąki
  • jak sprawdzić, czy ciasto jogurtowe jest gotowe? Podobnie jak w przepisach na biszkopt, warto użyć wykałaczki lub patyczka do szaszłyków i zrobić test "suchego patyczka" wkładając go do masy. Jeśli powierzchnia będzie mocno wilgotna, należy wydłużyć czas pieczenia
  • jak podkręcić smak kruszonki? Ta zapieczona dekoracja ciasta może być wzbogacona o cukier waniliowy, płatki migdałowe lub drobno posiekane orzechy. W ten sposób ciasto jogurtowe z kruszonką zyska jeszcze więcej smaku i zachwyci teksturą.
  • okrągłą formę do pieczenia (22 cm) można zastąpić blaszką kwadratową o wymiarach 19,5x19,5 cm lub 24x16 cm. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne