Apetit

Ciasto cytrynowo-ciecierzycowe

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Ciasto cytrynowo-ciecierzycowe to jeden z tych wypieków, który potrafi być jednocześnie słodki i zdrowy. Ma przyjemną, lekko piaskową konsystencję i dobrze smakuje zarówno posypane cukrem pudrem, jak i posmarowane np. serkiem homogenizowanym lub słodzonym śmietankowym serem. Może zastępować chałkę i być smarowane dżemem lub omlet. W każdej formie ciasto cytrynowo-ciecierzycowe będzie smakowało wyśmienicie.

Składniki:

  • ciecierzyca  500 g

  • jajka  360 g

  • cukier  250 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • cytryna  260 g

Ciasto cytrynowo-ciecierzycowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciecierzyca: odsączamy ją z zalewy i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy do niej  4 jajka (360 g) oraz połowę proszku do pieczenia (2 g). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jeśli stosujemy termoobieg  to do 160 stopni Celsjusza.

  • Krok 2:

    Tortownica: bierzemy formę o średnicy 23 cm i smarujemy  masłem. Wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niego ciasto i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika.

  • Krok 3:

    Pieczemy: trzy kwadranse. Następnie używamy wykałaczek, żeby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Możemy też użyć mniejszych foremek, pamiętajmy tylko, że czas pieczenia można skrócić nawet o połowę.

  • Krok 4:

    Studzenie: wyjmujemy formę i pozwalamy jej lekko ostygnąć na metalowej podstawce. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, skrapiamy je sokiem z 1 cytryny - pięknie się wchłonie i nada mu wspaniałego smaku. Następnie posypujemy  ciasto cukrem wymieszanym ze skórką z cytryny (ścieramy z 2 cytryn).

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline. cz, www.apetitonline.cz/recepty/citronovo-cizrnovy-kolac

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne