Ciastka na piwie

Pyszne, kruche ciasteczka na każdą okazję.

Dodany przez: marta82

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3/4 szkl piwa jasnego
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 3 szkl mąki
  • marmolada twarda, lub masło orzechowe (polecam marmoladę, gdyż masło orzechowe może wypłynąć podczas pieczenia)
  • Tłuszcz do smarowania blachy i troszke mąki do podsypania wałkowanego ciasta.

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i piwo, siekamy i szybko zagniatamy ciasto.Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godz,żeby dobrze się schłodziło.Schłodzone ciasto dzielimy na porcje,rozwałkowujemy jedną z nich (reszta ciasta nadal się chłodzi),wycinamy kwadraty o bokach ok 5cm. Na środku każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę marmoladę i składamy łącząc wierzchołki po przekątnej (w koperty). Pieczemy 15-20min w temp 200 stopni.
deser kruche ciastka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze