Ciastka na piwie

Pyszne, kruche ciasteczka na każdą okazję.

kruche ciastoDeseryciastka

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 162 głosów)

Składniki:

  • 3/4 szkl piwa jasnego
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 3 szkl mąki
  • marmolada twarda, lub masło orzechowe (polecam marmoladę, gdyż masło orzechowe może wypłynąć podczas pieczenia)
  • Tłuszcz do smarowania blachy i troszke mąki do podsypania wałkowanego ciasta.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i piwo, siekamy i szybko zagniatamy ciasto.Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godz,żeby dobrze się schłodziło.Schłodzone ciasto dzielimy na porcje,rozwałkowujemy jedną z nich (reszta ciasta nadal się chłodzi),wycinamy kwadraty o bokach ok 5cm. Na środku każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę marmoladę i składamy łącząc wierzchołki po przekątnej (w koperty). Pieczemy 15-20min w temp 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy