pączki na piwie

Pączki smazone na smalcu

Dodany przez: Ewelina_b

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 białka
  • 10 dag drożży
  • cukier waniliowy
  • ok 1,5 szklanki piwa
  • 1/3 szklanki mleka
  • ponadto:
  • smalec do smażenia
  • marmolada do nadziania pączków

Przygotowanie

  1. Drożdzę rozrobić w ciepłym mleku, dodać  1 łyżkę cukru i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, Piwo lekko podgrzać. Białka ubić.
  2. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski., wymieszać dokładnie, i wyrabiać ciasto ok 15 min aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę posypaną mąką delikatnie rozwałkować (ok 1 cm) i wyciskać szklanka krążki (30 szt). Gotowe krażki przykryć ściereczką i zostawić na poł godziny do wyrośnięcia.
  3. Smalec ropuścić w rondlu ( ok 1/2 pojemności rondla) i smażyć pączki na rumiano (często odrwacając).
  4. Jescze ciepłe nadziać marmoladą.
  5. Dowolnie udekorować.
deser Pączki piwo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze