Ciasteczka z żurawiną i pistacjami

Ocena:

4.4 (144)

  • 60 min.
Bardzo kruche, maślane, i niesamowicie smaczne ciasteczka do popołudniowej kawy, czy herbaty.

Składniki:

  • 175g masła, 75g cukru pudru, łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, szczypta soli, łyżka mleka, 250g mąki, 30g posiekanych pistacji, 40g suszonej żurawiny

Ciasteczka z żurawiną i pistacjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło utrzeć w misie, dodać sukier puder, sól, mleko i utrzeć do białości; dodać pistacje i pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę, następnie dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części i z każdej uformować wałeczek o średnicy ok. 4 cm. Zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut. Następnie pokroić na 5-7 mm. ‘plasterki’. Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut w zależności od piekarnika, ja w moim piekę zazwyczaj w 170 st. z termoobiegiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne