Rolada cielęca z pistacjami

To wyjątkowo odświętne danie mięsne. Rolada cielęca z pistacjami sprawdzi się jednak nie tylko na Boże Narodzenie - to danie pasuje na wiele okazji i uroczystych obiadów.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 70 dag zadniej cielęciny bez kości
  • 30 dag orzechów pistacjowych w łupinach
  • cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • czosnek mielony
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietany 30 proc.
  • łyżka masła
  • 50 ml oliwy
  • sos cebulowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 100 ml białego wina
  • 50 ml koniaku
  • sól
  • biały pieprz
  • czosnek mielony
  • świeży tymianek
  • łyżka mąki kartoflanej

Przygotowanie

  1. Cielęcinę oczyszczamy, odcinamy odstające kawałki mięsa i przepuszczamy je przez maszynkę o drobnych oczkach, schładzamy.
  2. Mięso rozcinamy wzdłuż włókien, nie docinając do końca, tak aby powstał duży plaster, delikatnie rozbijamy go tłuczkiem, najmocniej brzegi rolady.
  3. Pistacje obieramy z łupinek. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę.
  4. Duży plaster mięsa nacieramy solą, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem.
  5. Pistacje mieszamy z jajkami, śmietaną, przesmażoną na maśle, pokrojoną w kostkę cebulą, mięsem mielonym, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Farsz nakładamy na rozbite mięso i ciasno zwijamy roladę. Nacieramy ją oliwą i owijamy folią aluminiową.
  6. Pieczemy 40–50 min w piekarniku w temp. 160°C.
  7. Na sos: masło rozgrzewamy w rondlu, wkładamy obrane cebule pokrojone w talarki, podsmażamy na złoty kolor, zalewamy winem i 400 ml wody.
  8. Płyn odparowujemy do połowy, przecedzamy i doprowadzamy do wrzenia, dolewamy koniak, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i listkami tymianku, zagęszczamy mąką kartoflaną.
  9. Upieczone mięso kroimy w plastry grubości ok. 1 i 1/2 cm i podajemy z sosem cebulowym.
Boże Narodzenie rolada cielęcina pistacje
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy