Rolada cielęca z pistacjami

Ocena:

4.55 (148)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

To wyjątkowo odświętne danie mięsne. Rolada cielęca z pistacjami sprawdzi się jednak nie tylko na Boże Narodzenie - to danie pasuje na wiele okazji i uroczystych obiadów.

Składniki:

  • cielęcina  700 g

  • śmietana 30%  50 ml

  • pistacje  300 g

  • jajka  2 szt.

  • masło  30 g

  • oliwa z oliwek  50 ml

  • cebula  3 szt.

  • sól  6 g

  • mąka ziemniaczana  20 g

  • czosnek mielony  10 g

  • pieprz biały  4 g

  • tymianek  1 łyżeczka

  • koniak  50 ml

  • białe wino  100 ml

Rolada cielęca z pistacjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cielęcina: oczyszczamy ją. Odcinamy odstające kawałki mięsa i przepuszczamy je przez maszynkę o drobnych oczkach. Schładzamy. Mięso rozcinamy wzdłuż włókien, nie docinając do końca, tak aby powstał duży plaster. Delikatnie rozbijamy go tłuczkiem, najmocniej na brzegach rolady. Nacieramy solą, białym pieprzem i mielonym czosnkiem.

  • Krok 2:

    Farsz: pistacje obieramy z łupinek. Mieszamy z jajkami, śmietaną, pokrojoną w kostkę, przesmażoną na maśle cebulą i mięsem mielonym. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Farsz nakładamy na rozbite mięso i ciasno zwijamy roladę.

  • Krok 3:

    Pieczenie rolady: nacieramy ją oliwą i owijamy folią aluminiową. Pieczemy 40–50 min w temp. 160°C.

  • Krok 4:

    Sos: masło rozgrzewamy w rondlu. Wkładamy obrane cebule pokrojone w talarki. Podsmażamy na złoty kolor. Zalewamy winem i 400 ml wody. Płyn odparowujemy do połowy. Przecedzamy i doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy koniak. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i listkami tymianku. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

  • Krok 5:

    Podanie: upieczone mięso kroimy w plastry grubości ok. 1 i 1/2 cm i serwujemy z sosem cebulowym. 

Porady

Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne