Chałka maślana z kruszonką

Delikatny, lekko słodki domowy wypiek.

Dodany przez: IwonaF

Chałka maślana z kruszonką

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.75 z 4 głosów)

Składniki

  • Chałka:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 95 dkg mąki pszennej (typ 650)
  • 3 duże jajka lub 4 małe
  • 100 g masła
  • 1 łyżka soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 kropli aromatu śmietankowego
  • ½ łyżeczki oleju
  • 1 jajko do posmarowania chałek
  • Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 75 g masła

Przygotowanie

  1. Masło stopić. Ostudzić. Wodę wymieszać z mlekiem, lekko ogrzać, wlać do miski, dodać bardzo drobno pokruszone drożdże. Wymieszać. Następnie (ciągle mieszając ciasto – najpierw drewnianą łyżką, następnie wyrabiając ręką) dodać mąkę, jajka, sól, cukier zwykły i waniliowy, aromat i na końcu stopione masło. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od brzegów miski. Uformować z niego kulę, posmarować ją olejem , przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 90 minut. Po 45 minutach uderzyć 3 razy w ciasto pięścią, aby je odgazować. Po kolejnych 30 minutach zrobić to samo. Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 3 części, zrobić z nich jednakowej ilości wałki, skleić je na końcu, zapleść warkocz. Końce skleić i podwinąć pod spód. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej chałki i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z podanych składników zrobić kruszonkę (ugnieść je razem). Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i piec 35 minut.
  2. Smacznego!
sniadanie chałka deser kruszonka masło plecionka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze