maslana_chalka_poszostnie_pleciona

Maślana chałka "poszóstnie" pleciona

Ocena:

4.52 (192)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Pyszna maślana chałka pleciona z 6 kawałków.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant 7g (lub 2,5 dag świezych)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 2 łyżki wody
  • sezam

Maślana chałka "poszóstnie" pleciona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W przypadku drożdży świeżych drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić do wyrośnięcia. Gdy dajemy suche drożdze mieszamy je od razu z resztą składników.
  • żródło: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81149928,81203484,0,2.html?v=2
  • "Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić Podzielić na 3 lub 6 części, uformować wałki i spleść z nich warkocz zwykły lub poszóstny. (Instrukcja w linkach). Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem (ja położyłam luzem na dużej blasze na papierze do pieczenia ). Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Bułkę posmarować roztrzepanym zółtkiem z 2 łyzkami wody (mozna zrobic na to kruszonkę) lub posypac np sezamem albo makiem. Piec w temperaturze 190°C przez około 30 minut. "
  • pomoc do zrobienia warkocza: http://www.coquinaria.it/forum/showthread.php?92890-La-treccia-alta-a-6-braccia-del-corso-dei-livitati-FOTOGRAMMI
  • http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2273768,1,0,777,Challah-zaplatanie-poszostne.html
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne