Joanna Komorowska

Chakalaka

Ocena:

4.5 (2)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Chakalaka to danie jednogarnkowe, które najczęściej składa się z marchewki, papryki, pomidorów, cebuli oraz zielonego groszku. Ten warzywny gulasz rodem z południowoafrykańskiej kuchni zachwyci każde podniebienie. Potrawa może stanowić samodzielne danie, np. z kromką chleba lub być smacznym dodatkiem mięs, ryb i ryżu. Jeśli szukacie lekkiego, warzywnego dania, to zapraszamy po nasz przepis na chakalakę.

Składniki:

  • groszek konserwowy  400 g

  • pomidory w puszce  400 g

  • zielona papryka  1 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • marchewka  350 g

  • tymianek  3 g

  • przyprawa curry  6 g

  • papryka chili  1 szt.

  • korzeń imbiru  10 g

  • cebula  1 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

Chakalaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Smażenie: cebulę i czosnek obieramy. Chili myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne, papryczkę drobno kroimy. Cebule siekamy w drobną kostkę, natomiast czosnek w plasterki. Dużą patelnię rozgrzewamy wraz z oliwą. Dodajemy przygotowane warzywa oraz przyprawy: curry, tymianek. Smażymy 2–3 minuty.

  • Krok 2:

    Imbir: obieramy go i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, połowę dodajemy na patelnię, drugą część pozostawiamy na później. 

  • Krok 3:

    Marchew: obieramy ją, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy na patelnię i smażymy, mieszając 2–3 minuty.

  • Krok 4:

    Papryka: czerwoną i zieloną myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona. Kroimy w średnią kostkę. Dokładamy na patelnię i smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy resztę imbiru, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   

  • Krok 5:

    Wykończenie chakalaki: dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz osączony groszek. Całość mieszamy i gotujemy 3–4 minuty.

Porady

  • Do chakalaki zamiast groszku konserwowego możemy dodać fasolkę z puszki lub świeży groszek, a nawet mrożony. Gotujemy go do miękkości.
  • Danie możemy połączyć z kaszą, np. z ugotowanym w bulionie pęczakiem i otrzymamy pyszne kaszotto chakalaka. Już na talerzach potrawę warto posypać startym parmezanem i posypać świeżym tymiankiem.
  • W sezonie letnim zamiast pomidorów z puszki możemy użyć pomidory świeże, które niewątpliwie podniosą walory smakowe dania.
  • Jeżeli mamy świeży tymianek, wówczas dodajemy go na 1–2 minuty przed końcem gotowania. 
  • Zamiast curry w proszku do potrawy możemy dodać pastę curry, najlepiej czerwoną. Należy zwrócić uwagę na jej ostrość i dostosować do własnych preferencji. 
  • Gotową chakalakę możemy posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem, doda on smaku i danie będzie się ładniej prezentowało. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne