Jak ktoś nie lubi słodkości, to może takie ciastka przypadną mu do gustu.
Składniki:
3 szklanki mąki
2 jajka
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki papryki
cebula
+ 1 jajko do posmarowania
Cebulowe ciastka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami, posiekać z margaryną, dodać jajka. Ciasto zagnieść i odłożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone rozwałkować na cienki placek, foremką wycinać ciastka. Dużą cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na każdym ciastku ułożyć po kilka piórek cebuli, lekko docisnąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w tepm. 200 stopni do zrumienienia, czyli ok. 10 minut.