Ciasto cebulowe

Pyszne, aromatyczne ciasto. Warte grzechu :)

Dodany przez: Anja

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Masa cebulowa:
  • 750g cebuli
  • 2 jajka
  • 1 mały kubek gęstej śmietany
  • 100g boczku
  • 1 łyżka mąki przennej
  • 2 łyżki margaryny
  • Sól, pieprz
  • Kminek (według uznania)
  • Ciasto:
  • 300g mąki przennej
  • 125g margaryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 4 lyżki mleka

Przygotowanie

  1. Masa cebulowa: Cebulę obrać, pokroić w dość grubą kostkę. Boczek pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić margarynę, włożyć boczek i podsmażyć. Dodać cebulę, mąkę, kminek i dusić na lekko nagrzanej płycie (lub na lekkim ogniu). Gdy cebula będzie miękka odstawić do ochłodnięcia. Następnie do cebuli dodać śmietanę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać.
  2. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i ugnieść ciasto. Rozwałkować na około ½ cm. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wysmarować margaryną. Blachę dokładnie wykleić ciastem (wraz z bokami). Na ciasto wylać masę cebulową. Piec w temp. 200°C około 40 minut. (Ciasto musi mieć złoty kolor). Gdy boki zaczną brązowieć, można zmniejszyć piekarnik do 170°C.
obiad przekąska kolacja zapiekanka cebula boczek kminek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze