Caponata z pomidorami i bazylią

Potrawko-sałatka z sierpniowych warzyw - sycylijska caponata.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 5 dag rodzynek sułtańskich
  • 3 słodkie cebule
  • 4 nieduże cukinie
  • spory bakłażan
  • 2 łodygi selera naciowego
  • oliwa
  • suszone oregano, sól
  • cukier puder
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • kilka łyżek passaty pomidorowej
  • ocet z czerwonego wina
  • pieprz
  • 2 łyżki drobnych kaparów z zalewy
  • 30 dag pomidorków cherry
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Obrane cebule kroimy w grubsze piórka, cukinie – w niezbyt cienkie półplasterki, bakłażana – w 2-cm kostkę, selera na plasterki.
  2. Warzywa mieszamy z oliwą – taką ilością, aby były tylko natłuszczone, oprószamy oregano, solą i cukrem pudrem, rozkładamy na blasze przykrytej pergaminem i wstawiamy na 25 min do piekarnika o temp. 220°C, potem zostawiamy w wyłączonym na jeszcze 15 min.
  3. Pinie podprażamy na suchej patelni.
  4. Ciepłe warzywa mieszamy z piniolami, odcedzonymi rodzynkami oraz passatą, octem, oregano, solą i pieprzem do smaku, dodajemy jeszcze trochę oliwy, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 1 godz.
  5. Przed podaniem mieszamy z pomidorkami przeciętymi na pół, osączonymi kaparami oraz porwaną bazylią.
  6. Podajemy z kawałkiem ciabatty.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
cukinia pomidory bakłażan caponata salatka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze