Brownie z masłem orzechowym
ZjedzPięknie

Brownie z masłem orzechowym

Ocena:

0 (0)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Brownie z masłem orzechowym zaspokoi nawet największy apetyt na słodycze. Jest mocno czekoladowe i wilgotne, a w dodatku da się je wyczarować w mgnieniu oka, tuż przed przyjściem gości. To doskonałe połączenie klasycznego amerykańskiego wypieku z intensywnym smakiem orzeszków ziemnych. Jak zrobić proste brownie z masłem orzechowym? Sprawdźcie.  

Składniki:

  • masło  200 g

  • gorzka czekolada  200 g

  • czekolada deserowa  100 g

  • cukier  250 g

  • jajka  3 szt.

  • mąka pszenna  135 g

  • masło orzechowe  0.5 szklanki

Brownie z masłem orzechowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zyskały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 160°C, tryb góra-dół. Tortownicę o średnicy 34 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Czekoladę gorzką łamiemy na cząstki, a deserową siekamy. 

    Brownie z masłem orzechowym – przygotowanie składników
  • Krok 2:

    Masa czekoladowa: w rondelku ustawionym na małym ogniu roztapiamy masło i gorzką czekoladę. Mieszamy składniki, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do przestygnięcia. 

    Brownie z masłem orzechowym – masa czekoladowa
  • Krok 3:

    Ciasto na brownie: wybijamy jajka do miski. Roztrzepujemy je z cukrem za pomocą rózgi. Cienkim strumieniem wlewamy masę czekoladową. Mieszamy. Wsypujemy mąkę. Używając łopatki, łączymy wszystkie składniki i rozbijamy grudki. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę deserową. Przekładamy masę do foremki. 

    Brownie z masłem orzechowym – mieszanie ciasta
  • Krok 4:

    Masło orzechowe: wykładamy łyżką na masę czekoladową. Za pomocą patyczka robimy wzorki, częściowo mieszając oba elementy ciasta. 

    Brownie z masłem orzechowym – masło orzechowe na masie
  • Krok 5:

    Pieczenie: wstawiamy brownie z masłem orzechowym do piekarnika na 35 minut. Po upływie tego czasu studzimy je na blacie kuchennym, a dopiero potem kroimy w trójkąty lub kwadraciki. 

    Brownie z masłem orzechowym – pieczenie

Porady

  • Jeśli mamy do dyspozycji ekologiczne masło orzechowe, które zawiera wyłącznie fistaszki, dodajemy do niego szczyptę soli i kilka łyżek cukru pudru do smaku. W przeciwnym razie możemy pominąć ten krok.  
  • Miłośnicy domowych przetworów i naturalnych rozwiązań mogą przyrządzić własny krem z prażonych orzeszków ziemnych. Wystarczy blender kielichowy o dużej mocy i nieco cierpliwości. Po kilku minutach miksowania zacznie się z nich wytrącać tłuszcz i stworzą jednolitą masę. Domowe masło można jeść w takiej czystej formie lub wzbogacić ulubionymi dodatkami, na przykład cukrem waniliowym, kawałkami orzechów lub esencją migdałową.  
  • Treściwy, mocno czekoladowy wypiek można przełamać za pomocą dodatku kwaskowego włoskiego serka. Brownie z masłem orzechowym i mascarpone to dobra propozycja dla największych entuzjastów kremowych deserów. Śmietankową masą można udekorować wierzch ciasta i oprószyć ją świeżo otartą skórką pomarańczy lub cytryny. 
  • Osobom, które nie tolerują glutenu, polecamy przyrządzenie brownie z kaszy jaglanej. Będzie równie wilgotne i satysfakcjonujące, co ciasto na bazie mąki pszennej. Pyszny, oryginalny wegański deser otrzymamy natomiast, jeśli zrobimy brownie z fasoli lub buraka. 
  • Jeśli chcemy przyrządzić fit brownie z masłem orzechowym, zamieńmy mąkę pszenną na migdałową, a cukier na ksylitol lub erytrol. Powstanie w ten sposób deser, który spodoba się osobom na diecie ketogenicznej. Będzie zawierał niewiele węglowodanów, za to dużo tłuszczów nienasyconych.   
  • Wilgotne ciasto z masłem orzechowym można podać z towarzystwie różnych dodatków, takich jak sos czekoladowy, bita śmietana lub domowe lody waniliowe
  • Brownies z orzechami można też zrobić na bazie bananów. Z powodzeniem zastępują one cukier, a także częściowo składnik mączny i tłuszcz. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne