Bretońskie ciasto maślane

Ocena:

4.45 (166)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
Bretońskie ciasto, maślane

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 20 dag cukru + 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • 18 dag solonego masła
  • 3 duże gruszki
  • sok z cytryny
  • masło do formy

Bretońskie ciasto maślane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bretońskie ciasto maślane
  • 5 łyżek mąki, 50 ml wody, drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy, odstawiamy. Do pozostałej mąki wlewamy rozczyn, dodajemy  sól i powoli dolewamy ok. 100 ml wody, zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 min. Miękkie masło rozgniatamy dłonią na papierze i lekko schładzamy. Powinno pozostać elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt  30x40 cm, na wierzchu kładziemy rozgniecione masło i posypujemy je równomiernie 1/3 pozostałego cukru.
  • Rogi ciasta zawijamy do środka w kopertę, tak by przykryły masło. Rozwałkowujemy na prostokąt. Posypujemy drugą częścią  cukru.
  • Składamy na trzy warstwy, tworząc mniejszy prostokąt. Delikatnie rozwałkowujemy ciasto na kwadrat, posypując resztą  cukru. Obrane i oczyszczone gruszki kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Formę o śr. 24 cm wykładamy
  • pergaminem i smarujemy masłem. 2 łyżeczki cukru rozpuszczamy w 50 ml wody. Na cieście układamy wachlarz z plasterków gruszek, a rogi kwadratu ciasta zakładamy do środka. Przekładamy ciasto do formy. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Wyrośnięte ciasto smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie z cukrem. Pieczemy 30 min w temp. 200°C. Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne