Blondie ciasto

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Blondie ciasto to jasna wersja czekoladowego brownie. Powstaje ono na bazie białej czekolady, co sprawia, że jest idealne dla miłośników słodkości. Dodatek startej czekolady nadaje konsystencji niepowtarzalnego charakteru. Te lepkie, złote kwadraciki są idealnym dodatkiem do filiżanki herbaty lub kawy. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto blondie – pokocha je cała rodzina.

Składniki:

  • masło  175 g

  • cukier muscovado  200 g

  • cukier puder  100 g

  • jajka  3 szt.

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • mąka pszenna  200 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • biała czekolada  200 g

  • sól  1 szczypta

Blondie ciasto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C lub 160°C, jeśli używamy termoobiegu. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.  

  • Krok 2:

    Masło i cukier: tłuszcz i cukry (brązowy i biały) rozpuszczamy na patelni na małym ogniu. Dodajemy szczyptę soli. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia na około 10 minut - dzięki temu jajka się nie zetną. 

  • Krok 3:

    Jajka: ubijamy je z ekstraktem waniliowym. Dodajemy do schłodzonego masła z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników.  

  • Krok 4:

    Mąka: przesiewamy ją z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy na blondie ciasto.  

  • Krok 5:

    Biała czekolada: ścieramy ją na tarce, po czym dodajemy do masy. Wykładamy masę do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch.  

  • Krok 6:

    Pieczenie: ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Wkładamy je do piekarnika, na 40–45 minut – do momentu, kiedy brzegi ciasta odejdą od formy. Wierzch będzie przypominał papier a patyczek będzie wychodził z małymi okruszkami bez płynnego ciasta.

  • Krok 7:

    Chłodzenie i przechowywanie: pozostawiamy ciasto do ostygnięcia w formie na 10 minut, a następnie wyjmujemy, żeby całkowicie ostygło. Przestudzone będzie miało bardziej zwartą konsystencję. Blondie ciasto można przechowywać w hermetycznym pojemniku przez trzy dni. 

Porady

  • Najlepszą formą do przygotowania ciasta blondie będzie kwadratowa o wymiarach około 25x25 cm. 
  • Tartą białą czekoladę możemy zastąpić gotowymi płatkami czekoladowymi. 
  • Zamiast ekstraktu waniliowego możemy użyć pasty z ziarenek wanilii. 
  • Miłośnikom orzechów może przypaść do gustu blondie ciasto z masłem orzechowym
  • Wspaniale smakuje także cytrynowe blondie, które uzyskamy poprzez dodanie do ciasta ekstraktu cytrynowego oraz skórki z cytryny. 
  • Idealnym cukrem do przygotowania ciasta blondie będzie muscovado, jednak możemy go zastąpić dowolnym brązowym cukrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne