Bitki wołowe w sosie bardzo proste i smaczne

Doskonałe i proste bitki wołowe, do ziemniaków, kaszy, ryżu i makaronu.

Dodany przez: Dariaa

Bitki wołowe w sosie bardzo proste i smaczne

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.38 z 68 głosów)

Składniki

  • 70 dag wołowiny bez kości na bitki
  • 2 cebule cukrowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • mąka do panierki
  • olej do smażenia
  • woda do sosu

Przygotowanie

  1. Wołowinę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry i lekko rozbić. Posypać solą, pieprzem i obtoczyć każdy kawałek w mące. Rozgrzać trochę oleju na patelni i zrumienić mięso po obu stronach na złoty kolor. Przełożyć obsmażone mięso do szerokiego rondla.
  2. Cebulę obrać i pokroić w talarki, podsmażyć na tej samej patelni co mięsko, dodać posiekany drobniutko czosnek, zalać cebulę wodą i doprowadzić do zagotowania. Wlać wszystko do rondla z mięsem i dusić aż wszystko będzie miękkie, pod koniec doprawić mięso solą, pieprzem i majerankiem. Dusić wszystko jeszcze około 2 min.
  3. Smacznego.

Wskazówki

Bitki wołowe można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem, kluskami, kopytkami. Dobrym dodatkiem są zasmażane buraczki - razem tworzą pyszny tradycyjny obiad.

Komentarz redakcji

Mięso można dusić w wodzie lub bulionie - w ten sposób bitki wołowe i i sos do nich będą bardziej aromatyczne.
mięso obiad wołowina bitki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze