Bitki wołowe Babcigramolki :

Jak trafia mi się ligawa wołowa to obowiązkowo są bitki lub zrazy zawijane .

Dodany przez: Babciagramolka

Bitki wołowe Babcigramolki :

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.55 z 11 głosów)

Składniki

  • 40 dag ligawy wołowej
  • 40 dag cebuli
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 suszone grzybki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki mąki
  • 5 szklanek wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sos sojowy
  • szczypta papryki mielonej ( słodkiej )

Przygotowanie

  1. Mięso przekroić na 4 bitki  tak by przecinać włókna a nie kroić wzdłuż włókien. Rozklepać tłuczkiem do mięsa .Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką (3 łyżki - strzepnąć nadmiar mąki ) .Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim bitki z obu stron . Przełożyć do rondla .Pokroić drobno cebulę . Dodać do mięsa .Na patelnię wlać szklankę wody i zagotować .Wlać do mięsa . Dolać resztę wody , liście laurowe i ziele angielskie , grzybki suszone . Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i dusić przez 1,5 godziny tak by mięso było miękkie, cebula się rozgotowała , a płyn odparował do objętości 1,5 szklanki .Wyłowić liście, ziela i grzybki. Grzybki pokroić i wrzucić powrotem do garnka. Doprawić sosem sojowym i mieloną papryką , miodem .Zagęścić 1 łyżka mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody .
  2. Ja podaje z kaszą gryczaną na sypko i kiszonymi ogórkami .
  3. Doprawiam odrobiną miodu bo przełamuje on doskonale smak dużej ilości cebuli i sos nabiera smaku .
mięso obiad wołowina bitki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze