Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 35 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Biryani to klasyczna potrawa kuchni indyjskiej, często bazująca na ryżu, kurczaku i dodatkach. Tradycyjnie przygotowywana jest w szczelnie zamkniętym naczyniu, gdzie ryż przekładany jest mięsem, rzadziej rybami, krewetkami czy warzywami. Danie, dzięki intensywnym przyprawom jest niezwykle aromatyczne, bardzo pożywne i rozgrzewające. Idealne na chłodniejsze dni. Polecamy uproszczony przepis na briyani z kurczakiem.

Składniki:

  • kurczak  1 kg

  • jogurt naturalny  150 g

  • kurkuma  10 g

  • kumin (kmin rzymski)  10 g

  • garam masala  10 g

  • cynamon  1 szt.

  • papryka chili  10 g

  • czosnek  3 ząbki

  • imbir  5 g

  • sól  15 g

  • kolendra  1 pęczek

  • szafran  0.5 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • cebula  2 szt.

  • masło klarowane  45 g

  • mleko  100 ml

  • ryż  200 g

  • woda  30 ml

Biryani - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kurczak: zdejmujemy skórę, mięso przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki i usuwamy wszystkie kości. Kurczaka kroimy  na mniejsze kawałki wg uznania.

  • Krok 2:

    Przyprawianie: mieszamy sól (pozostawiamy szczyptę), kurkumę, rozgnieciony w moździerzu kardamon, kumin, garam masalę oraz chili. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami, wlewamy jogurt, mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc (czas nie został wliczony w czas przygotowania dania) lub choć na 2–3 godziny.

  • Krok 3:

    Szafran: przyprawę mieszamy z letnim mlekiem. Odstawiamy.

  • Krok 4:

    Ryż: gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, skracając czas o 2 minuty. Odcedzamy.

  • Krok 5:

    Cebula: obieramy je, kroimy w plastry, posypujemy szczyptą soli oraz cukrem. Odstawiamy na około 20 minut, gdy warzywo puści sok – odciskamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, dodajemy cebulę i smażymy ją aż będzie zarumieniona i chrupiąca. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na papierowy ręcznik.

  • Krok 6:

    Przyprawy: na dużej patelni rozgrzewamy pozostałe masło klarowane, dodajemy: laskę cynamonu, nasiona kardamonu, goździki oraz liście laurowe. Przyprawy podsmażamy przez ok. 1 minutę. Czosnek obieramy i drobno siekamy, tak samo postępujemy z imbirem. Dodajemy przyprawy na patelnię i smażymy mieszając ok. 30 sekund. Dodajemy wodę i całość gotujemy 1 minutę.

  • Krok 7:

    Smażenie: na patelnię z przyprawami przekładamy kurczaka wraz z marynatą i przewracając obsmażamy mięso około 5 minut.

  • Krok 8:

    Wykończenie potrawy: na kurczaka na patelni wykładamy ryż, na nim rozkładamy usmażoną cebulę. Całość skrapiamy mlekiem z szafranem i naczynie przykrywamy. Na niewielkim ogniu dusimy kurczaka biryani 10 minut. 

  • Krok 9:

    Serwowanie: zdejmujemy pokrywkę. Kolendrę myjemy i siekamy i posypujemy potrawę. Biryani podajemy od razu.

Porady

  • Typowymi dodatkami do biryani są indyjskie przyprawy oraz mięsa: kurczak, wołowina, kozina, krewetki oraz ryby. Możemy wybierać swoje ulubione składniki.
  • Danie najlepiej smakuje na oryginalnym ryżu basmati uprawianym w Himalajach. Zachowuje on sypkość, co jest charakterystyczne dla tej potrawy. Możemy go kupić w Internecie oraz w sklepach z orientalną żywnością.
  • Oryginalnie surowy (lub lekko podgotowany) ryż przekłada się warstwowo dodatkami, a naczynie szczelnie zamyka i gotuje (dusi) do miękkości. Taka wersja dania w Indiach nazywana jest kacchi biryani. „Kacchi” oznacza „surowe” i wywodzi się z tradycyjnego sposobu przygotowania potrawy, gdzie wszystkie składniki były dodawane surowe. Obecnie skraca się czas przygotowania dania poprzez wstępne podgotowanie, usmażenie potrzebnych składników.
  • Biryani można też zrobić w wersji wegańskiej z ryżem, warzywami i przyprawami, ale i wegetariańskiej z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek kurzych.
  • Danie możemy podać z gęstym jogurtem wymieszanym z umytymi i drobno posiekanymi: natką pietruszki oraz kolendrą. Całość doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne