Babka bezglutenowa

Ocena:

4.85 (13)

  • 1 godz. 15 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Babka bezglutenowa to ciasto, które jest doskonałym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu. Dzięki dodatkowi mąki migdałowej jest pyszna. Można ją niezwykle łatwo przygotować, dlatego sprawdzi się nie tylko na świąteczny wielkanocny stół, lecz także na niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi. To przepis na wilgotną babkę bezglutenową, która zawsze się udaje.

Składniki:

  • masło  150 g

  • cukier  100 g

  • jajka kurze  5 szt.

  • mąka jaglana  60 g

  • mąka migdałowa  150 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • ekstrakt migdałowy  4 ml

  • skórka z cytryny  1 szt.

Babka bezglutenowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Formę do pieczenia babki (najlepiej z kominem, o średnicy 22 cm) smarujemy odrobiną masła i oprószamy mąką jaglaną lub migdałową. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

  • Krok 2:

    Do miski przesiewamy mąkę jaglaną i migdałową, następnie dodajemy proszek do pieczenia. W garnuszku roztapiamy masło, nie doprowadzając, by się zagotowało. Dodajemy cukier oraz żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników. 

  • Krok 3:

    Cytrynę polewamy wrzątkiem, dokładnie szorujemy szczoteczką i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach, uważając, by nie zetrzeć białej części (tzw. albedo, z tego powodu babka może mieć gorzki posmak). Skórkę, wraz z ekstraktem migdałowym, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. 

  • Krok 4:

    W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (masa będzie gotowa, jeśli na dnie nie będzie płynu, a białka nie będą przemieszczały się w misce). Dodajemy ją do ciasta, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45–50 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe. 

  • Krok 5:

    Po ostudzeniu podajemy posypane cukrem pudrem. Babkę bezglutenową można polać też szybkim lukrem z cukru pudru i udekorować płatkami migdałowymi lub użyć kremu z białej czekolady.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne