Laura Dudley

Babeczki choinki

Ocena:

5 (1)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Babeczki choinki to duma świątecznego stołu i pomysł na słodki mikołajkowy prezent. Mają puszyste, waniliowe wnętrze i efektowną dekorację z kremu maślanego. Kolorową kompozycję dopełniają gwiazdki z masy plastycznej i cukrowa posypka, które imitują tradycyjne ozdoby bożonarodzeniowego drzewka. Złapcie za jadalny złoty brokat, żeby wykończyć babeczki choinki w eleganckim stylu. 

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • cukier trzcinowy  150 g

  • masło  450 g

  • ekstrakt waniliowy  2 łyżeczki

  • mąka pszenna  175 g

  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki

  • masa plastyczna  100 g

  • cukier puder  500 g

  • zielony barwnik  2 g

  • posypki do ciast  20 g

Babeczki choinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Foremkę na muffiny na 12 sztuk wykładamy papilotkami.

  • Krok 2:

    Ciasto: ucieramy 150 g masła z drobnym cukrem trzcinowym na jasną, kremowę masę. Dodajemy jajka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego (najlepiej w formie pasty). Jednocześnie dosypujemy łyżkę mąki, żeby zmniejszyć ryzyko rozwarstwienia się mieszanki. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą za pomocą łopatki lub na niskich obrotach miksera.  

  • Krok 3:

    Pieczenie: przekładamy masę do papilotek. Powinny być wypełnione przynajmniej do połowy. Umieszczamy foremkę na środkowej półce piekarnika. Pieczemy babeczki przez 12–15 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce cukierniczej. 

  • Krok 4:

    Masa cukrowa: rozwałkowujemy biały lub złoty fondant. Wycinamy z niego 12 gwiazdek lub kwiatów za pomocą wykrawaczy do ciastek. Pozostawiamy do wyschnięcia na pergaminie. Jeśli używamy białej masy plastycznej, pozostawiamy dekoracje do wyschnięcia na 5–10 minut, a następnie smarujemy jadalnym złotym brokatem.

  • Krok 5:

    Krem maślany: na niskich obrotach miksujemy pozostałe masło, cukier puder i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ubijamy masę przez co najmniej 5 minut, aż będzie jasna i puszysta. Dodajemy zielony barwnik spożywczy, po trochu, aż do uzyskania pożądanego odcienia.

  • Krok 6:

    Dekorowanie: przekładamy krem maślany do rękawa cukierniczego wyposażonego w tylkę z gwiazdką. Wyciskamy go w stożek na wystudzone ciasto. Na wierzchu układamy gwiazdki z masy cukrowej. Dekorujemy babeczki choinki kuleczkami cukrowymi lub czekoladowymi groszkami, które będą imitować bombki. 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/christmas-tree-cupcakes

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne