Ananasowe ciasto z kruszonką

Delikatna ananasowa masa i chrupiąca kruszonka z płatkami owsianymi

Dodany przez: dusia02022

Ananasowe ciasto z kruszonką

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto
  • 1 czubata szlkanka mąki
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na 1/2 l mleka każdy)
  • Puszka ananasa
  • 2 łyżki cukru
  • Kruszonka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szlanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki mąki
  • 10 dag margaryny

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta połączyć i zagnieść. Odłożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć dno i boki (tak na 1/3 wysokości) mniejszej blaszki, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Syrop z ananasa uzupełnić wodą, aby powstały dwie szklanki płynu. 1/2 szklanki odlać i w niej rozmieszać budynie, resztę zagotować z cukrem, wrzucić ananasa i wlać rozmieszany budyń, gotować do zgęstnienia. Wylać na ciasto. Składniki kruszonki połączyć i rozkruszyć na budyniu. Piec w 180 stopniach przez ok.30-40 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.
deser kruszonka płatki owsiane budyń ananas
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze