Kotlety mielone to nie tylko niedzielny obiad, ale także dobry pomysł na ulubione danie w ciągu tygodnia. Niestety nie każdy z was podziela tę opinię. Jeżeli znudziły wam się i szukacie alternatywy, która będzie jeszcze lepsza niż tradycyjny kotlet, przeczytajcie naszą poradę. Ten składnik zrewolucjonizuje wszystko, a wy na nowo odkryjecie to powszechnie znane danie.

Z jakiego mięsa zrobić mielone, aby były najlepsze?

Mięso użyte do kotletów mielonych powinno być najlepszej jakości. Nie używajcie tego gotowego, paczkowanego w sklepach. Najlepiej udać się do zaufanego rzeźnika i poprosić o odpowiednie kawałki mięsa na kotlety mielone. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że dostaniecie taki kawałek, który nie będzie suchy i wiórowaty.

bardzo ważne jest, aby pojawiło się mięso wieprzowe, wołowe oraz drobiowe, najlepiej z indyka. Tylko takie połączenie gwarantuje sukces. Smaki przegryzą się, a tekstura mielonych po usmażeniu będzie wprost nie do opisania. Dzięki takiej mieszance mięs będą soczyste i jednocześnie bardzo chrupiące z zewnątrz.

Co dodać do kotletów mielonych, aby były smaczniejsze?

Czy uwierzycie, ze jeden składnik może zrewolucjonizować klasyczne mielone? Tak i jest to kasza gryczana. Dodana do nich sprawia, że nabierają nowego smaku i wyrazistości. Nigdy nie jedliście jeszcze tak dobrych kotletów.

Składniki:

  •     2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  •     20 dag mięsa mielonego wołowego
  •     5 pieczarek
  •     cebula
  •     ćwiartka chudego twarogu
  •     łyżka posiekanego szczypiorku
  •     sól, pieprz
  •     jajko
  •     olej do smażenia
  •     bułka tarta do obtoczenia
  •     puszka krojonych pomidorów
  •     cebula
  •     2 ząbki czosnku
  •     szczypta bazylii
  •     szczypta tymianku
  •     sól, pieprz
  •     olej

Przygotowanie:

Mięso mielone wołowe dopraw solą i pieprzem. Odstaw na około 10 minut. Następnie ugotuj kaszę gryczaną na sypko - może być również biała, niepalona. Zeszklijcie cebulę na oleju. Dodajcie do masy z mięsa, twarogu i kaszy. Dokładnie wyróbcie całość. Dodajcie zeszklone na cebuli posiekane pieczarki i wmieszajcie w mięso. Przygotujcie kulki kotletów mielonych i obtoczcie w bułce tartej. Smażcie na złoty kolor. Na drugiej patelni duście pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią i tymiankiem. Przełóżcie do sosu kotlety i podawajcie razem.

Jeżeli wolicie bardziej chrupkie kotlety, polejcie je sosem dopiero na talerzu.