Latem wszyscy chętnie gotujemy leczo, ale okazuje się, że to wcale nie jest najlepsza opcja przygotowania tego przysmaku. Następnym razem, zamiast wrzucać pokrojone warzywa z kiełbasą do garnka, upieczcie je w piekarniku, a będziecie zachwyceni. Okazuje się, że takie pieczone leczo smakuje dużo lepiej, a do tego wymaga znacznie mniej pracy i poświęconego czasu. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku.
Jak zrobić leczo bez smażenia?
Klasyczny przepis na leczo z cukinii i papryki opiera się na podsmażaniu wszystkich składników, a następnie wrzuceniu ich do garnka i mieszaniu. To właśnie ta ostatnia czynność zajmuje najwięcej czasu, gdyż aby danie się nie przypaliło, należy go pilnować i stać nad kuchenką. Można jednak znacznie prościej i bez nadzorowania garnka. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, zalać je przecierem pomidorowym i zapiekać w piekarniku. Takie pieczone leczo robi się praktycznie samo, a dodatkowo smakuje znacznie lepiej i ma mocniejszy aromat, gdyż podpieczone warzywa lekko się karmelizują, co wydobywa z nich głębsze nuty smakowe.
Przepis na pieczone leczo
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie
- 4 różnokolorowe papryki
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 g kiełbasy
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- szczypta chili
- szczypta oregano
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie myjemy i wydrążamy papryki oraz obieramy cukinię, cebulę i czosnek. Paprykę i cukinię kroimy w sporą kostkę, a cebulę i czosnek drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki.
2. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Następnie wkładamy do niego kiełbasę i wszystkie warzywa. Wszystko mieszamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.
3. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, dodajemy przecier i przyprawy, mieszamy i znów wkładamy do pieczenia na kolejne 20-30 minut.
Leczo z piekarnika - dodatki
Aby pieczone leczo z cukinii miało jeszcze lepszy smak, można wzbogacić bazowe składniki extra dodatkami. W tym celu genialnie sprawdzą się:
- podsmażone pieczarki,
- kukurydza,
- kapary,
- czarne i zielone oliwki,
- ciecierzyca z puszki,
- anchois,
- gotowana soczewica,
- odrobina sosu tabasco.