Latem wszyscy chętnie gotujemy leczo, ale okazuje się, że to wcale nie jest najlepsza opcja przygotowania tego przysmaku. Następnym razem, zamiast wrzucać pokrojone warzywa z kiełbasą do garnka, upieczcie je w piekarniku, a będziecie zachwyceni. Okazuje się, że takie pieczone leczo smakuje dużo lepiej, a do tego wymaga znacznie mniej pracy i poświęconego czasu. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku.

Jak zrobić leczo bez smażenia?

Klasyczny przepis na leczo z cukinii i papryki opiera się na podsmażaniu wszystkich składników, a następnie wrzuceniu ich do garnka i mieszaniu. To właśnie ta ostatnia czynność zajmuje najwięcej czasu, gdyż aby danie się nie przypaliło, należy go pilnować i stać nad kuchenką. Można jednak znacznie prościej i bez nadzorowania garnka. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, zalać je przecierem pomidorowym i zapiekać w piekarniku. Takie pieczone leczo robi się praktycznie samo, a dodatkowo smakuje znacznie lepiej i ma mocniejszy aromat, gdyż podpieczone warzywa lekko się karmelizują, co wydobywa z nich głębsze nuty smakowe.

Przepis na pieczone leczo

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie
  • 4 różnokolorowe papryki
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 g kiełbasy
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta chili
  • szczypta oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie myjemy i wydrążamy papryki oraz obieramy cukinię, cebulę i czosnek. Paprykę i cukinię kroimy w sporą kostkę, a cebulę i czosnek drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki.

2. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Następnie wkładamy do niego kiełbasę i wszystkie warzywa. Wszystko mieszamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.

3. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, dodajemy przecier i przyprawy, mieszamy i znów wkładamy do pieczenia na kolejne 20-30 minut. 

Leczo z piekarnika - dodatki

Aby pieczone leczo z cukinii miało jeszcze lepszy smak, można wzbogacić bazowe składniki extra dodatkami. W tym celu genialnie sprawdzą się:

  • podsmażone pieczarki,
  • kukurydza,
  • kapary,
  • czarne i zielone oliwki,
  • ciecierzyca z puszki,
  • anchois,
  • gotowana soczewica,
  • odrobina sosu tabasco.