Patrząc na powyższe zdjęcie, na pierwszy rzut oka widzimy pieczarki w sosie, ale w rzeczywistości to zupełnie inne danie, bez grama grzybów. Tę pyszność zrobicie tylko z 3 prostych składników, a całość będzie banalnie proste w wykonaniu. Zobaczcie, jak zrobić te udawane pieczarki, a będziecie zachwyceni nie tylko ciekawym wyglądem tego dania, ale i jego genialnym smakiem. Takim obiadem naje się do syta cała rodzina.
"Udawane pieczarki" - wyjątkowe danie z 3 składników
Ta potrawa jest popularna w kuchni azjatyckiej i tam nazywa się ją potato button noodles, czyli kluski ziemniaczane z "guziczkiem".
Prosty przepis na kluski ziemniaczane jak pieczarki
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 300 g skrobi ziemniaczanej
- 220 ml wody
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i gotujemy. Oczywiście można zrobić to w klasyczny sposób, ale szybciej będzie w mikrofalówce. W tym celu musicie tylko przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do urządzenia na 7 minut. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, rozgniatamy je widelcem lub przeciskamy przez praskę, po czym studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz wodę i wszystko razem dokładnie mieszamy na gładką, jednolitą masę.
Tak przygotowane ciasto na kluski ziemniaczane formujemy w dłoniach w niewielkie kuleczki, a następnie bierzemy plastikową butelkę i robimy w środku każdej kluseczki okrągłe wgłębienie. Tak przygotowane kluski jak pieczarki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 3 minuty i gotowe.