Sos do słoików – dlaczego warto go zrobić w domu?

Bez wątpienia w sklepach jest teraz szeroki wybór sosów pomidorowych. Jednak ten stworzony w domu, bez sztucznych dodatków i konserwantów, nie może równać się z tym ze sklepu. Przede wszystkim dlatego, że to wy macie kontrolę nad tym, co do niego trafia. Pomidory – tylko te wybrane przez was na bazarze. Dodatki? Tylko te ulubione. Nie możecie jeść cebuli lub czosnku? Nie dodajecie go do sosu (a zwykle stanowią one podstawę gotowych, pomidorowych sosów). Wszystko jest według waszych gustów i upodobań kulinarnych.

Jak zrobić sos pomidorowy o smaku pizzy?

Jeśli lubicie pizzę, to z pewnością zasmakuje wam sos złożony z pomidorów, pieczarek i papryki. A jeśli dołożycie do tego przyprawę do pizzy (może być też wsypane osobno oregano, tymianek, bazylia, sól), przesmażycie cebulę i czosnek, to rodzina nie będzie mogła przestać się was nachwalić.

Co potrzebujecie aby zrobić pomidorowy sos do słoików?
Przygotujcie:

  • 4 kg pomidorów
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 papryka
  • 1/2 kg pieczarek

Na samym początku obieracie cebulę i czosnek z łusek. Następnie kroicie cebulę w piórka, a czosnek miażdżycie na miazgę przy pomocy noża. Rozgrzewacie na patelni oliwę z oliwek i wrzucacie cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli, zrzucacie zawartość patelni do miseczki. Obskrobujecie kapelusze pieczarek, odrywacie je od nóżek. Kroicie na kawałki. Dolewacie na patelnię oliwę i przesmażacie pokrojone pieczarki. Ostatni etap to obieranie pomidorów. Zdejmujecie z nich skórkę, kroicie na ćwiartki, wrzucacie do dużego garnka. Dorzucacie tam pieczarki oraz cebulę i czosnek, a także pokrojoną w drobne kawałki paprykę oraz przyprawę do pizzy. Dusicie na wolnym ogniu do miękkości.  

Chcecie to cudo o smaku pizzy zapakować na zimę do słoików? Nic prostszego. Musicie najpierw umyć słoiki, a następnie wstawić je do nagrzanego do 120 stopni Celsjusza piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie je wyjmujecie, wyparzacie wrzątkiem nakrętki, wlewacie gorący, wrzący sos i zakręcacie mocno nakrętkę. Gotowe.