Omlet to pyszny pomysł na śniadanie, jednak zwykle przegrywa on z jajecznicą czy sadzonymi. Wszystko dlatego, że robi się go nieco dłużej, a dodatkowe problemy przynosi przewracanie do na drugą stronę, które często kończy się katastrofą. Tomasz Strzelczyk pokazał jednak przepis na omlet, który z łatwością obrócicie, dzięki zastosowaniu prostej metody. Co więcej, w środku czeka pyszny składnik-niespodzianka. Zobaczcie ten wyjątkowy przepis i koniecznie odtwórzcie go w swoich kuchniach.

Jak zrobić omlet, żeby smakował lepiej? Sposób Tomka Strzelczyka

Ulubiony kucharz internautów co chwila pokazuje genialne sposoby na tradycyjne dania, a tym razem dodał do rozmieszanych jajek cukinię startej na drobnych oczkach. Taki dodatek nie tylko wzbogaca smak i kolor dania, ale sprawia też, że jajeczny placek nie wysycha podczas smażenia i jest przyjemnie wilgotny w środku. 

To jednak nie koniec przydatnych trików, bo Tomasz Strzelczyk w swoim wideo radzi też, jak przełożyć omleta na drugą stronę. Kucharz używa do tego talerza i gry omlet jest już usmażony z jednej strony, przykrywa naczyniem patelnię i ostrożnie obraca ją do góry nogami. Potem wystarczy już tylko delikatnie zsunąć omlet z cukinią z talerza znów na patelnię i gotowe.

Przepis na omlet Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki
  • 2 niewielkie cukinie
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Cukinie dokładnie myjemy (nie obieramy) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie starte warzywa solimy i odstawiamy na 10 minut, aby puściły nadmiar wody. W tym czasie rozbijamy w misce jajka i mieszamy je z posiekanym szczypiorkiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Nasoloną cukinię dokładnie odciskamy z płynu i dodajemy do jajecznej mieszanki. Dorzucamy też mąkę i wszystko miksujemy. 

Gotową masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu przez około 10-12 minut, Po tym czasie przykrywamy patelnię talerzem i bardzo ostrożnie przewracamy patelnię do góry dnem, przerzucając omlet na talerz. Następnie ponownie ustawiamy patelnię na palniku i delikatnie zsuwamy na nią przewrócony omlet. Z drugiej strony smażymy go nieco krócej, bo około 8 minut.

 

Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA