Przepis na szarlotkę to jedna z takich receptur, które doczekały się już dziesiątek przeróżnych wersji. W każdym domu ciasto z jabłkami robi się nieco inaczej, dodając ciasto kruche, biszkopt, a jako dodatki wykorzystując budyń czy bezę. Magda Gessler zaproponowała jednak coś jeszcze innego. Zobaczcie, jak zrobić szarlotkę według ten nietypowej receptury, a z pewnością oczarujecie wszystkich gości.

Jak zrobić szarlotkę Magdy Gessler?

W jednym z odcinków swojego show "Kuchenne rewolucje" wymyśliła w menu odmienionej restauracji wyjątkowe ciasto, bo na finalnej kolacji pojawiła się szarlotka z całych jabłek. Wbrew większości przepisów, tutaj owoce się tylko obiera i pozbawia gniazd nasiennych, ale nie kroi, ani nie ściera na tarce. Tak przygotowane owoce należy dodatkowo podsmażyć na patelni z odrobiną masła, co dodatkowo podkręci ich smak i aromat. Dzięki temu prostemu zabiegowi szarlotka z całych jabłek jest maksymalnie wyrazista i pachnąca jak nigdy wcześniej.

Co dodać do szarlotki - wyjątkowy składnik

Co więcej, według niecodziennej receptury restauratorki blachę wykłada się ciastem kruchym, następnie układa na niej wydrążone, przesmażone jabłka, a dziurki po gniazdach nasiennych wypełnia się koglem-moglem. Po zapieczeniu tworzą one przepyszne nadzienie, które dodaje jabłkom soczystości i kremowej konsystencji. Całość wieńczy chrupiąca kruszonka, więc taka szarlotka nie tylko bosko smakuje, ale i wygląda absolutnie przepięknie. Zobaczcie, jak zrobić ten fantastyczny przepis krok po kroku.

Przepis na szarlotkę Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 350 g cukru
  • 6 żółtek
  • 260 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego z 250 g masła, mąki, 300 g cukru i proszku do pieczenia. Szybko wyrobioną masę chłodzimy w lodówce, a w międzyczasie szykujemy jabłka. Należy je obrać, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie podsmażyć owoce z każdej strony na patelni na reszcie masła. Teraz kręcimy kogel-mogel z żółtek i 50 g cukru.

Blachę tłuszczem i wykładamy połową ciasta kruchego. Następnie układamy na spód jabłka otworami do góry, a każdą dziurkę po pestkach wypełniamy koglem-moglem. Wszystko posypujemy kruszonką z reszty ciasta. Gotowa szarlotka Magdy Gessler ląduje w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku na około 40 minut.