Cukinie jemy często. Robimy z niej placki, dodajemy do leczo, faszerujemy, albo smażymy krążki w panierce. Wyśmienita zupa krem z cukinii, czy dżem coraz częściej pojawiają się w naszym menu. Ale nadal zbyt mało osób wie, ze cukinia doskonale smakuje na surowo. Surówka z cukinii nie tylko doskonale smakuje i chrupie, ale tez dostarcza organizmowi masę cennych substancji. Smakowite są także kwiaty cukinii, które można smażyć w lekkim naleśnikowym cieście lub faszerować mięsem, serami, warzywami i ziołami. Można ją przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni, nie należy jednak robić tego razem z warzywami czy owocami wydzielającymi przyspieszający dojrzewanie etylen, takimi jak awokado czy jabłka.

Cenne właściwości cukinii

Im cukinia jest młodsza, tym jest smaczniejsza. Jest wtedy delikatna w smaku z lekko orzechową nutą i zwarta w konsystencji, przez co doskonale nadaje się do surówek.  Zawiera magnez, potas, żelazo, witaminę C, K, PP, B1 i beta karoten. Wielką zaletą tego warzywa jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie. Dodatkowo spożywanie cukinii odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Co bardzo ważne, jest niskokaloryczna, w 100 g świeżej cukinii znajdziecie jedynie 21 kcal. Można więc bez wyrzutów sumienia zjadać surówkę z cukinii w nieograniczonej ilości.

Prosta surówka z cukinii do kotleta

Jeśli chcecie szybko przygotować pyszną surówkę do obiadu, sięgnijcie właśnie po cukinię. Wybierajcie małe, twarde cukinie, o ciemnozielonej skórce. Takie warzywa nie będą miały w środku pestek, a w smaku będą wyraziste i świeże.

Do zrobienia surówki z cukinii przygotujcie:

  • 2 małe cukinie
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżka uprażonego sezamu

Cukinie umyjcie, odetnijcie końcówki i obierzcie ze skóry. Marchewki i jabłka także obierzcie, z jabłek usuńcie gniazda nasienne. Wszystkie składniki zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Wymieszajcie w misce składniki, dodajcie oliwę, sok z cytryny, doprawcie solą, pieprzem i cukrem i całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną surówkę możecie podawać od razu do obiadu, albo włożyć do lodówki na 20 minut, by składniki się "przeżarły". Tuz przed podaniem posypcie całość ziarnami sezamu.