Kiedy kończy się lato, stragany uginają się od cukinii. Jest w miarę tania i bardzo wydajna, dlatego często przygotowuję z niej różne dania. Leczo z cukinii, czy surówki goszczą często na stole. Ale najczęściej robię z cukinii placki. Zastępują one klasyczne placki ziemniaczane, dopóki nie skończy się sezon na cukinię. Dodatkowo lubię cukinię za jej konsystencję, lekko orzechowy smak i kształt, który umożliwia łatwe starcie warzywa.

Placki z cukinii to idealny pomysł na obiad, ale można je też podać na kolację, albo drugie śniadanie. W towarzystwie ulubionego sosu chrupią tak przyjemnie, że można ich zjeść cały talerz.

Pyszna cukinia pełna witamin

Cukinia zawiera spora ilość wody i jednocześnie jest niskokaloryczna.100 g świeżej cukinii ma tylko 17 kcal. To nie znaczy, ze jest bezwartościowa. Wręcz przeciwnie. W cukinii znajdziemy wiele cennych substancji, m.in. węglowodanów, białka, błonnika. Zawiera też w sobie potas, magnez, żelazo, witaminę C, A, K i witaminy z grupy B. W jej składzie znajdziemy też beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Jak widać warzywo jest bardzo cenne i warto wykorzystać sezon na cukinię.

Wyraziste placki z cukinii

Jeśli nie lubicie mdłych placków z cukinii, nie rezygnujcie z tego składnika tylko dodajcie coś, co szybko ożywi ich smak. Ten składnik to ser feta. Lekko ostry, mocno słony będzie idealnie pasował do delikatnej cukinii. Wypróbujcie ten przepis, a na pewno nie pożałujecie i placki z cukinii z feta wejdą do waszego stałego menu domowego.

Do zrobienia placków z cukinii przygotujcie

  •     2 średnie cukinie
  •     2-4 ząbki czosnku
  •     3 jajka
  •     300 ml mleka
  •     250 g sera feta
  •     5 czubatych łyżek mąki pszennej
  •     sól i pieprz do smaku
  •     olej do smażenia

Cukinie umyjcie, obierzcie ze skóry i zetrzyjcie na grubych oczkach. Przełóżcie startą cukinie na durszlak, posólcie, zamieszajcie, podłóżcie pod spód naczynie i odczekajcie chwilę, aż warzywo puści soki. Po tym czasie odciśnijcie cukinię, wrzućcie ją do miski, wbijcie jajko, dodajcie mleko i mąkę i wymieszajcie. Ser feta zetrzyjcie na grubych oczkach tarki i dorzućcie do masy na placki. Wymieszajcie całość. Na koniec dorzućcie drobno posiekany, albo przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawcie solą i pieprzem,  jeszcze raz wszystko zamieszajcie i przystąpcie do smażenia. Na patelni rozgrzejcie olej i łyżką wykładajcie masę na placki. Formujcie nieduże placki i smażcie jak placki ziemniaczane, aż się zarumienią z każdej strony. Podawajcie gorące z ulubionym sosem.