Sałata to najpopularniejsza baza do przygotowania świeżego i chrupiącego dodatku do kotleta. Czasem wybieramy tę masłową, innym razem lodową, a niektórzy wybierają też szybszą opcję i kupują gotowe mixy różnych listków. Zwykle jednak po prostu mieszamy ją ze śmietaną lub dodajemy sos winegret z miodem i nie używamy już zbyt wielu dodatków. Warto dorzucić do tego 1 prosty składnik z warzywniaka, który podkręci cały smak.

Z czym jeść sałatę?

Sałata sama w sobie jest bardzo delikatna i wręcz neutralna w smaku, dlatego warto wzbogacać ją przeróżnymi dodatkami. Często w tej roli pojawia się zielenina, taka jak szczypiorek czy koperek, ale Siostra Anastazja wymyśliła coś jeszcze lepszego. Do swojej sałatki z sałaty lodowej dodaje ona kukurydzę, jabłko, jajka na twardo oraz jeszcze 1 dość nietypowy, a świetnie pasujący tu składnik. Patentem ulubionej kucharki internautów jest dodatek cykorii, która nadaje więcej chrupkości i wspaniale podkręca smak, dzięki swojej lekkiej nucie goryczki. Mając taką mieszankę pysznych składników, wystarczy już tylko prosty sos i gotowe.

sałata lodowa przepis

Źródło: Getty/iStock

Jak zrobić sos do sałaty?

Sałata z cykorią siostry Anastazji jest tak kolorowa i pełna różnorodnych nut smakowych, że nie potrzeba tu już skomplikowanego dressingu. W zupełności wystarczy więc prosty winegret z oliwy, soku z cytryny oraz musztardy. Do tego wystarczy już tylko podstawowy duet przypraw, czyli sól i pieprz do smaku i mamy przepyszną kompozycję. Przyda się jednak trochę szczypiorku, aby całość nie tylko piękniej wyglądała, ale i była jeszcze bardziej świeża. Zobaczcie, jak zrobić dobrą sałatę lodową według przepisu siostry Anastazji.

Przepis na sałatę według Siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 niewielka główka sałaty lodowej,
  • 4 cykorie,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 winne jabłko,
  • 2 jajka na twardo,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka musztardy,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie sałatę lodową dokładnie myjemy i rwiemy liście na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy z cykorią, ale z niej należy dodatkowo najpierw usunąć twarde i grube końcówki. Wszystkie liście przesypujemy do dużej miski.
  2. Jabłko myjemy, usuwamy z niego gniazdo nasienne i kromy owoc w kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, a jajka na twardo obieramy i kroimy w kostkę o podobnej wielkości jak jabłka. Szczypiorek drobno siekamy i wszystko dodajemy do miski z sałatą i cykorią, a następnie szykujemy prosty sos. 
  3. W miseczce mieszamy oliwę, musztardę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie znowu łączymy całość i polewamy taką mieszanką gotową sałatkę tuż przed podaniem na stół.