Pewnie wielu z was słyszało o hicie, jakim od jakiegoś czasu jest bulion kolagenowy. Wiele mówi się o jego wyjątkowych właściwościach, jednak nie każdy wie, że wcale nie jest to wymysł obecnych czasów. Ten przepis znały już nasze babcie, które chętnie gotowały taką zupę od wielu lat. Zawsze pamiętały jednak o pewnym ważnym składniku, który jeszcze bardziej podkręcał smak, a obecnie nie każdy przepis go zawiera. Zobaczcie, jak zrobić najpyszniejszy rosół kolagenowy według starej receptury.

Co to jest rosół kolagenowy?

Z czego robi się rosół kolagenowy? To nic innego jak długo gotowany bulion na kościach. Ta wyjątkowa zupa stała się szczególnie popularna w medycynie chińskiej, jednak okazuje się, że nie była obca również w kuchni staropolskiej. Już wiele lat temu gospodynie wykorzystywały kości cielęce, wołowe i wieprzowe, aby przygotowywać na nich wartościowy wywar. Jego wyjątkowa moc tkwi jednak nie tylko w samym kolagenie, ale i kwasie hialuronowym oraz wielu minerałach, takich jak wapń, magnez, czy potas. Dzięki takiemu bogatemu składowi, przypisuje się mu mnóstwo cennych właściwości.

Rosół kolagenowy - właściwości

Na co pomaga rosół kolagenowy? Lista korzyści jest bardzo długa i każdy znajdzie tu coś dla siebie:

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • zmniejsza bóle stawów,
  • pomaga zmniejszać stany zapalne,
  • usprawnia pracę jelit,
  • przyspiesza regenerację mięśni,
  • osłania żołądek,
  • wspomaga prawidłową pracę wątroby,
  • pozytywnie wpływa na alergie pokarmowe,
  • poprawia stan cery, 
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • wspomaga dobry sen.

Jak zrobić rosół kolagenowy według przepisu sprzed lat?

Obecne przepisy na rosół kolagenowy często pomijają jednak pewien ważny składnik, jakiego chętnie używały nasze babcie. Otóż, aby wydobyć z kości wszystkie cenne składniki, należy dodać do bulionu 1 łyżkę octu. Co więcej, obecnie zwykle wykorzystuje się tylko zwykłe kości szpikowe, a dawniej dodawało się również kości wędzone, które nadawały zupie dodatkowego aromatu i znacznie głębszego smaku.

Przepis na domowy rosół kolagenowy

Składniki:

  • kości szpikowe + 1 kość wieprzowa wędzona,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • biała część pora,
  • niewielki kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie kości dokładnie myjemy, po czym przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy je przez około godzinę, co jakiś czas usuwając gromadzące się szumowiny. W międzyczasie obieramy warzywa i opalamy cebulę, a po upływnie godziny dorzucamy je do garnka, razem z wszystkimi przyprawami oprócz soli. W tym momencie dolewamy też ocet jabłkowy. Tak przygotowany rosół gotujemy dalej na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Pod koniec gotowania wyjmujemy kości i ostrożnie obieramy je z mięsa. Następnie dodajemy je znów do wywaru i dosalamy rosół do smaku.