Lodówka świeci pustkami i nie ma w niej ani jednego jajka, a wy macie ogromną ochotę na racuchy? Jeszcze nic straconego. Wbrew pozorom racuchy bez jajek to nic trudnego i możecie zrobić je, używając 1 popularnego owocu. W ten sposób unikniecie też cukru, bo placuszki będą już naturalnie osłodzone owocową wkładką. Zobaczcie ten genialny przepis i koniecznie zapiszcie go w swoich zeszytach.

Jak zrobić racuchy bez jajek i cukru?

Niemal każdy przepis na racuchy zawiera jajko, a znaczna większość również cukier. Okazuje się jednak, że wcale nie są to konieczne składniki i bez tych też da się zrobić puszyste, elastyczne ciasto. Wystarczy tylko użyć zamiast tego banana i jogurtu naturalnego. Ten duet wspaniale spoi ciasto, a naturalna słodycz bananów dodatkowo je osłodzi, bez potrzeby dodawania żadnych słodzideł. Banana trzeba tylko wcześniej rozgnieść widelcem, tworząc gładkie owocowe puree, a całą resztę składników miesza się już w jednej misce.

Bananowe racuchy bez jajek - dodatki

Zanim przejdziemy jednak do dokładnego przepisu, warto jeszcze wspomnieć, że bazowy przepis na racuchy bez jajek można wzbogacać ulubionymi dodatkami. Jeśli więc lubicie słodkie dania na wypasie, możecie dodać do gotowego ciasta szczyptę cynamonu, odrobinę masła orzechowego czy nutę wanilii. Gotowe racuchy bananowe można natomiast serwować ze świeżymi owocami, ulubionym dżemem, kremem czekoladowym, bitą śmietaną lub klasycznie oprószone cukrem pudrem. Usmażcie te przysmaki i sami wybierzcie, z czym zjecie swoje gorące bananowe racuchy bez jajek. 

Prosty przepis na racuchy bez jajek

Składniki:

  • 4 banany
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Banany obieramy i dokładnie rozgniatamy widelcem, aż zamienią się w gładkie puree. Następnie dodajemy do musu bananowego jogurt, proszek do pieczenia oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto na racuchy bananowe nakładamy na rozgrzany olej łyżką i smażymy na średniej mocy palnika przez około 4 minuty, aż placuszki będą złociste z obu stron.