Macie ochotę na coś słodkiego do kawy, ale sernik już się przejadł wam po świętach? Wymieszajcie kilka składników, a powstanie genialne ciasto migdałowe i to bez grama mąki. Zastąpi ją inny produkt, ale przyda się coś jeszcze. Dodatek pewnego popularnego nabiału podkręca smak i konsystencję o 300%. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie migdałowca w taki wydaniu.

Jak zrobić ciasto migdałowe, żeby było bardziej wilgotne?

Klasyczny przepis na ciasto migdałowe to mieszanka zmielonych orzechów, jajek i cukru, jednak, aby masa była jeszcze bardziej delikatna, warto dorzucić do tego trio coś jeszcze. Okazuje się, że wypiek stanie się idealnie wilgotny, gdy dodamy do niego serek ricotta. Ten włoskie nabiał znajdziemy obecnie niemal w każdym markecie za kilka złotych, a to właśnie on jest sekretem najlepszych kucharzy. Ten genialny patent pochodzi z Instagramowego profilu @cookwithmanuela i cieszy się ogromną popularnością. Zobaczcie krótkie wideo i dokładny przepis poniżej.

Przepis na ciasto migdałowe z ricottą

Składniki:

  • 200 g mąki migdałowej
  • 115 g niesolonego masła,
  • 4 duże jajka,
  • 200 g mąki migdałowej,
  • 425 g sera ricotta,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego,
  • 1 duża cytryna,
  • szczypta soli
  • pół szklanki płatków migdałowych,
  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji.

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy ricottę oraz oba ekstrakty i jeszcze raz wszystko miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wrzucamy do serowej masy razem ze szczyptą soli, mąką migdałową i otartą skórką z cytryny, a białka ubijamy w oddzielnej misce na sztywną pianę.

Na koniec delikatnie łączymy obie masy i przelewamy gotowe ciasto migdałowe do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Upieczone ciasto migdałowe odstawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

Źródło: Instagram.com/cookwithmanuela/