Niezależnie od tego, jakie preferujemy smaki, w jednej kwestii zwykle jesteśmy zgodni - obowiązkowym dodatkiem do obiadu jest surówka. Pasuje do kotletów schabowych, mielonych, kopytek czy placków ziemniaczanych. Chrupiąca, schłodzona surówka pasuje nawet do gulaszu, stanowiąc ciekawy kontrast dla miękkiego mięsa w gorącym sosie.
Surówki robi się błyskawicznie i zwykle ze świeżych warzyw - np. białej kapusty, marchewki czy selera z dodatkiem jabłka czy gruszki, a nawet ananasa. Można też zrobić surówkę z ogórkami kiszonymi czy konserwowymi. Polecamy wam wypróbować poniższy przepis na ten znany przysmak z zupełnie innego warzywa, czyli kalafiora. Smakuje wspaniale, cudnie chrupie, a w połączeniu z koperkiem i przyprawami jest po prostu doskonała.
Przepis na surówkę z kalafiora
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Surowego kalafiora zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Przesypcie do miski. Posiekajcie koperek.
Dodajcie do kalafiora majonez, jogurt naturalny, koperek oraz chrzan, sól i pieprz. Wymieszajcie.
Odstawcie surówkę na 15 minut do lodówki przed podaniem. Smacznego!
Co można zrobić z kalafiora?
Powyższy przepis na kalafiorową surówkę to ciekawa odmiana dla sposobu, w jaki zwykle przyrządza się to warzywo. Mowa tutaj o klasycznym, gotowanym kalafiorze z bułką tartą. Świetnie pasuje też do zupy - np. jako dodatek do jarzynowej albo główny składnik kalafiorowej zupy krem. Bardzo smaczny, choć mało popularny, jest pieczony kalafior. Wystarczy skropić go oliwą, obtoczyć w ulubionych przyprawach i upiec. Jeszcze smaczniejszy, choć nieco cięższy, jest kalafior pieczony w panierce. Będzie wtedy wspaniałą przystawką na przyjęciu - polecamy zrobić do niego jogurtowy dip z ziołami.
5 pomysłów na surówkę do obiadu
Jeżeli szukacie inspiracji na smaczną surówkę, wykorzystajcie kilka pomysłów dostępnych na naszej stronie:
- Surówka z brokułów
- Surówka z ogórków kiszonych
- Surówka kopenhaska
- Prosta surówka z pora
- Surówka z kapusty z awokado i słonecznikiem