Niezależnie od tego, jakie preferujemy smaki, w jednej kwestii zwykle jesteśmy zgodni - obowiązkowym dodatkiem do obiadu jest surówka. Pasuje do kotletów schabowych, mielonych, kopytek czy placków ziemniaczanych. Chrupiąca, schłodzona surówka pasuje nawet do gulaszu, stanowiąc ciekawy kontrast dla miękkiego mięsa w gorącym sosie. 
Surówki robi się błyskawicznie i zwykle ze świeżych warzyw - np. białej kapusty, marchewki czy selera z dodatkiem jabłka czy gruszki, a nawet ananasa. Można też zrobić surówkę z ogórkami kiszonymi czy konserwowymi. Polecamy wam wypróbować poniższy przepis na ten znany przysmak z zupełnie innego warzywa, czyli kalafiora. Smakuje wspaniale, cudnie chrupie, a w połączeniu z koperkiem i przyprawami jest po prostu doskonała. 

Przepis na surówkę z kalafiora

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Surowego kalafiora zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Przesypcie do miski. Posiekajcie koperek. 
Dodajcie do kalafiora majonez, jogurt naturalny, koperek oraz chrzan, sól i pieprz. Wymieszajcie.
Odstawcie surówkę na 15 minut do lodówki przed podaniem. Smacznego!

Co można zrobić z kalafiora?

Powyższy przepis na kalafiorową surówkę to ciekawa odmiana dla sposobu, w jaki zwykle przyrządza się to warzywo. Mowa tutaj o klasycznym, gotowanym kalafiorze z bułką tartą. Świetnie pasuje też do zupy - np. jako dodatek do jarzynowej albo główny składnik kalafiorowej zupy krem. Bardzo smaczny, choć mało popularny, jest pieczony kalafior. Wystarczy skropić go oliwą, obtoczyć w ulubionych przyprawach i upiec. Jeszcze smaczniejszy, choć nieco cięższy, jest kalafior pieczony w panierce. Będzie wtedy wspaniałą przystawką na przyjęciu - polecamy zrobić do niego jogurtowy dip z ziołami. 

5 pomysłów na surówkę do obiadu

Jeżeli szukacie inspiracji na smaczną surówkę, wykorzystajcie kilka pomysłów dostępnych na naszej stronie: