Lubicie przygotowywać desery z owocami lata? My również. Dzięki różnorodności, możecie się pokusić o ciasto z innym wsadem, niemal co tydzień. Kruche z morelami, jogurtowe z brzoskwiniami czy ucierane z porzeczkami to tylko jedne niewielu pomysłów. Jednak jest jedno, które króluje na polskich stołach niemal w każdym domu. Kruche ze śliwkami to rarytas, na który każda gospodyni ma swój sekret. Co zrobić, aby podbić jego wyjątkowy smak i aromat? Podpowiadamy w poradzie i przepisie.

Co zrobić, aby ciasto kruche nie było zbyt twarde po wypieczeniu?

Często macie problem z twardym i dość chrupkim ciastem kruchym? Po wypieczeniu jest niemal jak skała, która nie da się łatwo przekroić? Winą może być użycie całych jajek do przepisu. Nie chcąc marnować surowca, popełniacie ten błąd? Koniecznie przestańcie go powielać, a białka wrzućcie do zamrażarki. Spokojnie poczekają do upieczenia pieguska na białkach.

Jeżeli użyliście samych żółtek, a jest dla was nadal za twarde, dodajcie koniecznie łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, który rozpulchni całą masę. Po upieczeniu będzie delikatniejsze i znacznie smaczniejsze. Spróbujcie dodać mascarpone zamiast śmietanki, a otrzymacie jeszcze głębszy i maślany posmak.

Przepis na ciasto z kruszonką ze śliwkami i jabłkami

Jeśli lubicie ciasto z kruszonką i ze śliwkami, to ciasto polubicie jeszcze bardziej. Dodajcie do śliwek kwaskowate jabłka, a powstanie najlepsze połączenie owoców, jakie można sobie wymarzyć. Wybierzcie najlepiej większą blachę do pieczenia. Ciasto będzie idealne na porcje w formie kostek.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej,
  • 200g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli,
  • 230g schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • 350g śliwek,
  • 350g jabłek typu antonówka,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiejcie przez sitko. Wymieszajcie z masłem i cukrem. Dodajcie proszek do pieczenia i sól. Na koniec wbijcie jajko. Połączcie całość i podzielcie na pół. Owińcie folią spożywczą i przełóżcie do lodówki. Śliwki pokrojone i wydrążone zamoczcie w rumie i obtoczcie w mące ziemniaczanej razem z jabłkami. Duście na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie połowę ciasta rozwałkujcie i przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wystudzone owoce wyłóżcie na ciasto. Zetrzyjcie pozostałe ciasto na wsad jabłkowo-śliwkowy. Pieczcie przez około 50 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Możecie je podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub na ciepło, z gałką lodów waniliowych.