Ten sernik przebija wszystkie inne i to nie tylko nietypową nazwą, ale przede wszystkim wyjątkową delikatnością i kremowością. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach, co sprawia, że ciężko zatrzymać się na jednym kawałku, a cała blacha błyskawicznie znika ze stołu. Spróbujcie sami, a doskonale zrozumiecie o czym mowa.

Jak zrobić sernik pływający?

Pod tą nietypową nazwa wcale nie kryje się żaden płynny krem, tylko przepyszne ciasto o konsystencji delikatnej jak chmurka. Czym więc różni się ten wypiek od klasycznego przepisu? Otóż pływający sernik wziął się od tego, że surowe ciasto jest znacznie bardziej płynne od klasycznej masy sernikowej, ale takie właśnie ma być, bo to dzięki temu po upieczeniu staje się tak jedwabiście gładkie i puszyste. Zobaczcie, jak zrobić ten wyjątkowy deser krok po kroku. To całkiem proste, o ile trzyma się odpowiednich proporcji.

Prosty przepis na sernik pływający

Składniki:

na ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko i 2 żółtka

na masę sernikową:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka i 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 budynie waniliowe
  • kilka kropli aromatu waniliowego

na bezę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z mąki, masła, smalcu, cukru, proszku do pieczenia, 1 jajka i 1 żółtka szybko zagniatamy kruche ciasto. Gdy będzie już gładkie i jednolite, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut.

2. W tym czasie miksujemy ser, 2 jajka, 4 żółtka, mleko, budyń, cukier, olej i kilka kropli aromatu waniliowego. Blachę wylepiamy schłodzonym ciastem, a następnie wylewamy na nie masę serową.

3. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 50 minut. Po tym czasie ubijamy sztywną pianę z białek oraz cukru i wyjmujemy na chwilę ciasto, aby ją wyłożyć na jego wierzch. Wkładamy całość do piekarnika na kolejne 15 minut.