Wszyscy kojarzymy chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze znanej sieci fast-foodów, ale choć jest pyszny, staramy się nie jeść go zbyt często ze względu na jego kaloryczność i niewiadomy skład. Można jednak zajadać się nim regularnie, pod warunkiem, że zrobimy go w domowym zaciszu i w znacznie prostszej, lżejszej i zdrowszej wersji. Będziecie w soku, z czego zrobiona jest ta 2-składnikowa błyskawiczna panierka.

Jak zrobić chrupiącego kurczaka w panierce?

Aby cieszyć się pysznym smakiem jak z fast-foodu, ale nie dostarczać organizmowi zbyt wiele tłuszczu i szkodliwej chemii, wystarczy nie smażyć kurczaków na głębokim tłuszczu, tylko upiec je w piekarniku, a będą smakowały i chrupały dokładnie tak samo. Całym ich sekretem jest wyjątkowa panierka do kurczaków. Zapomnijcie jednak o jajkach i bułce. Nie przydadzą się też płatki kukurydziane czy owsiane, gdyż tutaj wystarczą jedynie 2 składniki, czyli ketchup i pokruszone chipsy. Możecie użyć swojego ulubionego typu i smaku tej słonej przekąski, jednak najlepiej sprawdzają się tutaj grube chipsy o jednakowym kształcie, sprzedawane w wysokich tubach. Ich konsystencja sprawia, że po pokruszeniu stają się idealnym materiałem do obtoczenia drobiu. 

Oczywiście w takiej panierce możemy obtoczyć zarówno udka, jak i skrzydełka z kurczaka, jednak zdecydowanie najszybszym wyjściem będą piersi, które upieką się w mgnieniu oka. Zobaczcie, jak zrobić to błyskawiczne danie krok po kroku.

Chrupiąca panierka do kurczaków  - prosty przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 paczka pikantnych chipsów
  • 250 ml ketchupu

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w dość cienkie paski. Do jednej miski wlewamy ketchup, a do drugiej wsypujemy drobno pokruszone chipsy. Każdy kawałek kurczaka moczymy w ketchupie, a następnie obtaczamy w chipsach. Gotowe nuggetsy układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.