Jeśli kurczak w panierce często pojawia się na waszych stołach, musicie poznać tę panierkę. Zrobicie ją bez grama bułki tartej i ani jednego jajka, a chrupie i rumieni się jak żadna inna. Jedyne, czego potrzebujecie, to popularny produkt z kuchennej szafki, który zwykle wykorzystujecie do zupełnie innego dania. To takie proste, a takie genialne.

Jak zrobić panierkę do kurczaka bez bułki i jajek?

Zwykle kurczak w panierce powstaje przez obtaczanie kolejno w mące, jajku i bułce, jednak jest o wiele lepszy sposób, którego mało kto używa. Daria Ładocha w jednym ze swoich kulinarnych programów zdradziła patent, by owijać kurczaka ugotowanym makaronem spaghetti, a następnie smażyć całość na głębokim tłuszczu. Ważne jednak, aby zawijać mięso bardzo ściśle i dokładnie, tak, aby makaronowa powłoka przykryła je w całości. W ten sposób powstaną ultrachrupiące kąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i genialnie prezentują się na talerzu.

Gotowy kurczak w panierce z makaronu smakuje świetnie solo, ale oczywiście można go urozmaicać dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu posypka z parmezanu lub sos grzybowy czy szpinakowy. Pasować będzie też lekka sałatka ze świeżych warzyw lub klasyczne frytki z piekarnika. Takie danie z pewnością skusi wszystkich, zarówno małych, jak i dużych smakoszy. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku.

Kurczak w panierce z makaronu - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • pół opakowania makaronu spaghetti
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Makaron spaghetti gotujemy al dente i studzimy. W międzyczasie pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w nieduże kawałki, a następnie dokładnie nacieramy mięso wszystkimi przyprawami. Przyprawione kawałki kurczaka w całości szczelnie owijamy nitkami spaghetti, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy około 3-5 minut do momentu aż kurczak w panierce będzie złocisty z każdej strony.

Nietypowa panierka do kurczaka - inne sposoby

Jeśli kurczak w panierce makaronowej was nie przekonuje i szukacie innych patentów na chrupiącą skorupkę, koniecznie wypróbujcie do tego celu też:

  • płatki owsiane, 
  • ulubione chipsy,
  • pestki słonecznika,
  • serowe chrupki kukurydziane,
  • orzechy,
  • otręby,
  • siemię lniane,
  • ziarna sezamu.