Jeśli kurczak w panierce często pojawia się na waszych stołach, musicie poznać tę panierkę. Zrobicie ją bez grama bułki tartej i ani jednego jajka, a chrupie i rumieni się jak żadna inna. Jedyne, czego potrzebujecie, to popularny produkt z kuchennej szafki, który zwykle wykorzystujecie do zupełnie innego dania. To takie proste, a takie genialne.
Jak zrobić panierkę do kurczaka bez bułki i jajek?
Zwykle kurczak w panierce powstaje przez obtaczanie kolejno w mące, jajku i bułce, jednak jest o wiele lepszy sposób, którego mało kto używa. Daria Ładocha w jednym ze swoich kulinarnych programów zdradziła patent, by owijać kurczaka ugotowanym makaronem spaghetti, a następnie smażyć całość na głębokim tłuszczu. Ważne jednak, aby zawijać mięso bardzo ściśle i dokładnie, tak, aby makaronowa powłoka przykryła je w całości. W ten sposób powstaną ultrachrupiące kąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i genialnie prezentują się na talerzu.
Gotowy kurczak w panierce z makaronu smakuje świetnie solo, ale oczywiście można go urozmaicać dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu posypka z parmezanu lub sos grzybowy czy szpinakowy. Pasować będzie też lekka sałatka ze świeżych warzyw lub klasyczne frytki z piekarnika. Takie danie z pewnością skusi wszystkich, zarówno małych, jak i dużych smakoszy. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku.
Kurczak w panierce z makaronu - przepis
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- pół opakowania makaronu spaghetti
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Makaron spaghetti gotujemy al dente i studzimy. W międzyczasie pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w nieduże kawałki, a następnie dokładnie nacieramy mięso wszystkimi przyprawami. Przyprawione kawałki kurczaka w całości szczelnie owijamy nitkami spaghetti, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy około 3-5 minut do momentu aż kurczak w panierce będzie złocisty z każdej strony.
Nietypowa panierka do kurczaka - inne sposoby
Jeśli kurczak w panierce makaronowej was nie przekonuje i szukacie innych patentów na chrupiącą skorupkę, koniecznie wypróbujcie do tego celu też:
- płatki owsiane,
- ulubione chipsy,
- pestki słonecznika,
- serowe chrupki kukurydziane,
- orzechy,
- otręby,
- siemię lniane,
- ziarna sezamu.