Cukinia, ciasto francuskie i 2 dodatki - tylko tyle wystarczy, aby przygotować efektowne i smakowite danie dla kilku osób. To najlepszy przepis gdy niezapowiedziani goście wpadają z wizytą lub gdy po prostu nachodzi was ochota na coś smacznego, ale nie macie zbyt wiele w lodówce. Spróbujcie chociaż raz, a będziecie wracali do tego przepisu co tydzień.

Co zrobić z cukinii i ciasta francuskiego?

Rulon gotowego ciasta francuskiego to coś, co zawsze warto mieć w zamrażarce, bo można wyczarować z niego świetne danie w kilka chwil. Jeśli do tego macie też świeżą cukinię, to jesteście już w połowie drogi, aby powstała genialna rolada z ciasta francuskiego i cukinii. Druga połówka składników to już tylko szynka i ser, czyli zestaw, który zwykle mamy w lodówkach na kanapki czy tosty. Zobaczcie, jak zrobić z tej czwórki coś eleganckiego w mniej niż 30 minut.

Jak zrobić cukinię w cieście francuskim?

Ten przysmak wygląda przepięknie i wykwintnie, a robi się go nieco ponad 20 minut. Musicie więc rozwinąć ciasto francuskie i ułożyć na nim cienkie plasterki zblanszowanej cukinii, ulubioną szynkę oraz tarty żółty ser, a następnie wszystko zwinąć w ciasny rulon. Aby rolada prezentowała się jeszcze piękniej i bardziej apetycznie, warto naciąć wierzch ciasta francuskiego nożykiem niczym kiełbaskę na grilla. Teraz wystarczy już tylko posmarować roladę rozkłóconym jajkiem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Oczywiście to tylko podstawowa wersja, którą można modyfikować, dodając wszelkie ulubione składniki. Jeśli na przykład nie przepadacie za mięsem, szynkę możecie zastąpić wędzonym łososiem lub poprzestać tylko na serze. Z kolei dla fanów kuchni włoskiej proponujemy roladę z ciasta francuskiego z cukinią, mozzarellą i suszonymi pomidorami.