Sezon na cukinię trwa długo i co roku jest wyjątkowo hojny - ale to przyjemna klęska urodzaju. Cukinia nie ma zbyt wielu wymagań w uprawie (można ją uprawiać nawet na balkonie), a daje bogate plony. To tak delikatne i łagodne w smaku warzywo, że trudno go nie lubić - pod każdą postacią. Jakie możliwości w kuchni daje cukinia? 

Pomysły na obiad z cukinii - jak wykorzystać jej urodzaj?

Z cukinii możecie zrobić np. scarpaccię. Jest to popularny we Włoszech (szczególnie w Lukce) cienki, bardzo prosty placek z cukinii. Piecze się go na mące przeznaczonej na pizzę (zmielonej na pył - 00). Cukinia doskonale nadaje się również na surówkę - możecie ją zetrzeć tak, jak ściera się jabłko i połączyć np. z jabłkiem i orzechami, pomidorami lub papryką.

Cukinię możecie również obrać obieraczką do warzyw we wstążki, zblanszować w wodzie i podać jako „makaron” z dowolnym sosem - dzięki temu obiad będzie lżejszy. Grubsze krążki cukinii możecie również zapiec z przyprawami, gęstym sosem pomidorowym, warstwą sera i chrupiącą skorupką z bułki tartej - jako alternatywa dla klasycznych pizzerinek. Nie sposób nie wspomnieć również o faszerowanej cukinii (średnich i większych sztukach - idealnych do piekarnika. Nadziewane roladki z cukinii zapiekane w piekarniku lub smażone, będą hitem letnich obiadów. Zrobicie je również i po sezonie (jest w sklepach przez cały rok). Sprawdźcie i odtwórzcie w domu prosty sposób Tomka Strzelczyka na to warzywo. 

Roladki z cukinii Tomka Strzelczyka - przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 mięsiste pomidory (najlepiej rzymskie, lima lub bawole serce)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera (doskonale rozpuści się gouda)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich
  • 4 jajka
  • mąka pszenna do obtoczenia roladek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie cukinię: umyjcie, odetnijcie końce i pokrójcie wzdłuż na średniej długości plastry. Posypcie pieprzem, solą i przełóżcie do miski lub na głęboki talerz, by warzywa puściły nadmiar soku.
  2. W międzyczasie zróbcie 1. część farszu: do dużej miski zetrzyjcie ser, wymieszajcie z nim posiekaną drobno natkę, dodajcie majonez i doprawcie solą i pieprzem. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na chwilę na bok. 
  3. Przygotujcie panierkę: na głęboki talerz wysypcie mąkę pszenną. Na drugi talerz wbijcie jajka, wsypcie zioła i rozkłóćcie. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzejcie niewielką ilość oleju.
  4. Panierujcie cukinię: obtoczcie plastry w mące, a następnie w jajku. Smażcie, aż warzywa będą złote po obu stronach. Przesmażoną cukinię przełóżcie na talerz lub blat wyłożony ręcznikiem papierowym - osączcie warzywa z nadmiaru tłuszczu. 
  5. Przygotujcie 2. część farszu: posiekajcie drobno cebulę i czosnek. Pomidory pokrójcie w ćwiartki. Usuńcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie je w drobną kostkę. Przełóżcie warzywa do miseczki i doprawcie: solą pieprzem. Odłóżcie na 5 minut i odlejcie nadmiar wody spod warzyw. Następnie dodajcie ocet balsamiczny i dokładnie wymieszajcie.
  6. Zróbcie roladki: Plastry cukinii posmarujcie serowo-majonezowym sosem. Rozłóżcie na nich pomidory z cebulą. Zwińcie plastry w ciasne roladki (możecie dodatkowo spiąć je wykałaczkami) i ułóżcie je na talerzu. Podawajcie na zimno lub po podgrzaniu w piekarniku, z ulubiona surówką lub z pieczonymi ziemniakami.