Sezon na cukinię trwa długo i co roku jest wyjątkowo hojny - ale to przyjemna klęska urodzaju. Cukinia nie ma zbyt wielu wymagań w uprawie (można ją uprawiać nawet na balkonie), a daje bogate plony. To tak delikatne i łagodne w smaku warzywo, że trudno go nie lubić - pod każdą postacią. Jakie możliwości w kuchni daje cukinia?
Pomysły na obiad z cukinii - jak wykorzystać jej urodzaj?
Z cukinii możecie zrobić np. scarpaccię. Jest to popularny we Włoszech (szczególnie w Lukce) cienki, bardzo prosty placek z cukinii. Piecze się go na mące przeznaczonej na pizzę (zmielonej na pył - 00). Cukinia doskonale nadaje się również na surówkę - możecie ją zetrzeć tak, jak ściera się jabłko i połączyć np. z jabłkiem i orzechami, pomidorami lub papryką.
Cukinię możecie również obrać obieraczką do warzyw we wstążki, zblanszować w wodzie i podać jako „makaron” z dowolnym sosem - dzięki temu obiad będzie lżejszy. Grubsze krążki cukinii możecie również zapiec z przyprawami, gęstym sosem pomidorowym, warstwą sera i chrupiącą skorupką z bułki tartej - jako alternatywa dla klasycznych pizzerinek. Nie sposób nie wspomnieć również o faszerowanej cukinii (średnich i większych sztukach - idealnych do piekarnika. Nadziewane roladki z cukinii zapiekane w piekarniku lub smażone, będą hitem letnich obiadów. Zrobicie je również i po sezonie (jest w sklepach przez cały rok). Sprawdźcie i odtwórzcie w domu prosty sposób Tomka Strzelczyka na to warzywo.
Roladki z cukinii Tomka Strzelczyka - przepis
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 mięsiste pomidory (najlepiej rzymskie, lima lub bawole serce)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera (doskonale rozpuści się gouda)
- 2 łyżki majonezu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich
- 4 jajka
- mąka pszenna do obtoczenia roladek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie cukinię: umyjcie, odetnijcie końce i pokrójcie wzdłuż na średniej długości plastry. Posypcie pieprzem, solą i przełóżcie do miski lub na głęboki talerz, by warzywa puściły nadmiar soku.
- W międzyczasie zróbcie 1. część farszu: do dużej miski zetrzyjcie ser, wymieszajcie z nim posiekaną drobno natkę, dodajcie majonez i doprawcie solą i pieprzem. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na chwilę na bok.
- Przygotujcie panierkę: na głęboki talerz wysypcie mąkę pszenną. Na drugi talerz wbijcie jajka, wsypcie zioła i rozkłóćcie. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzejcie niewielką ilość oleju.
- Panierujcie cukinię: obtoczcie plastry w mące, a następnie w jajku. Smażcie, aż warzywa będą złote po obu stronach. Przesmażoną cukinię przełóżcie na talerz lub blat wyłożony ręcznikiem papierowym - osączcie warzywa z nadmiaru tłuszczu.
- Przygotujcie 2. część farszu: posiekajcie drobno cebulę i czosnek. Pomidory pokrójcie w ćwiartki. Usuńcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie je w drobną kostkę. Przełóżcie warzywa do miseczki i doprawcie: solą pieprzem. Odłóżcie na 5 minut i odlejcie nadmiar wody spod warzyw. Następnie dodajcie ocet balsamiczny i dokładnie wymieszajcie.
- Zróbcie roladki: Plastry cukinii posmarujcie serowo-majonezowym sosem. Rozłóżcie na nich pomidory z cebulą. Zwińcie plastry w ciasne roladki (możecie dodatkowo spiąć je wykałaczkami) i ułóżcie je na talerzu. Podawajcie na zimno lub po podgrzaniu w piekarniku, z ulubiona surówką lub z pieczonymi ziemniakami.