Czasem ochota na coś słodkiego przychodzi niespodziewanie, a nie mamy już ochoty biec do sklepu po zakupy. Właśnie w takich sytuacjach najlepszym ratunkiem jest ten szybki i banalnie prosty przepis. Weźcie rolkę gotowego ciasta francuskiego, wymieszajcie szybko kilka dodatków i wrzućcie wszystko do piekarnika, a efekt przerośnie wasze najśmielsze oczekiwania. Tu nie da się nic zepsuć. Ten deser udaje się każdemu i zawsze wychodzi.

Co można zrobić z gotowym ciastem francuskim?

Kiedy lodówka świeci pustkami i nie macie masła ani mąki, najlepszym przyjacielem staje się gotowe ciasto francuskie. Ten produkt zawsze warto mieć w zapasie w zamrażarce, bo idealnie sprawdzi się do zrobienia wielu pyszności na szybko. Jedną z najlepszych rzeczy, jakie możecie z niego zrobić są chrupiące ślimaczki z orzechowym nadzieniem. Przepis na ciasto francuskie z orzechami jest banalnie prosty, gdyż wystarczy tylko zamieszać kilka składników, rozsmarować je na płacie ciasta, po czym zwinąć je w rulon i pociąć na plasterki. Potem wszystko zapiekamy przez 15 minut w piekarniku i gotowe.

Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego z orzechowym nadzieniem?

Aby je wyczarować, potrzebujecie tylko 1 jajka, połowy szklanki mleka, trochę cukru, kakao i cynamonu oraz oczywiście garści ulubionych orzechów. Jakiego rodzaju użyć do tego przepisu? Wybór zależy od was, bo sprawdzą się tu zarówno pistacje, nerkowce, jak i fistaszki, jednak najlepsze będą aromatyczne i lekko gorzkawe orzechy włoskie. Ważne tylko, aby drobno posiekać je nożem lub zmielić w młynku czy blenderze. Aby były jeszcze smaczniejsze, możecie je dodatkowo uprażyć na suchej patelni przed posiekaniem, a wtedy nabiorą jeszcze więcej charakteru i obłędnego zapachu.

Przepis na ciasto francuskie z orzechami

Składniki:

  • 1 duży arkusz ciasta francuskiego
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 ml mleka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Orzechy włoskie drobno siekamy i mieszamy z mlekiem, cukrem, kakao i cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia.

Rolkę ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy równomiernie masą orzechową. Następnie zwijamy wszystko w rulon, a gotową rolkę ciasta kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie ślimaczki z ciasta francuskiego z orzechami układamy na blaszce i lekko spłaszczamy, po czym smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto francuskie z orzechmia pieczemy przez około 15-20 minut aż do ładnego zarumienienia.

 

Źródło: www.czarnawisienka.pl