Sezon ogórkowy w pełni, a co za tym idzie, słoiki pojawiają się na waszych kuchennych blatach. To sekret każdej zaradnej gospodyni domowej, która uwielbia swoje przetwory, które są znacznie zdrowsze i tańsze. Z reguły przygotowujemy ogórki kiszone, krokodylki czy te konserwowe. Ostatnie można zrobić na kilka sposobów w różnych zalewach. Jedną z tych najbardziej ulubionych jest zalewa curry. Uwierzcie nam na słowo - ta propozycja zdeklasuje ją z pierwszego podium.
ogórki konserwowe wychodzą miękkie?" name="Dlaczego%20og%C3%B3rki%20konserwowe%20wychodz%C4%85%20mi%C4%99kkie?">Dlaczego ogórki konserwowe wychodzą miękkie?
Zastanawiacie się, dlaczego ogórki konserwowe potrafią być miękkie? To często wina dwóch kluczowych rzeczy. Warto omówić je w skrócie, abyście nie mieli z tym problemu podczas kolejnego przetwarzania ogórków. Z reguły należy uważać na zbytnie przenawożenie ogórków. Może to skutkować nie tylko miękkością, ale także gorzkim posmakiem, mimo obecności cukru w zalewie.
Co w przypadku, gdy są prawidłowo podlewane i nawożone? Przy wykluczeniu podstawowego problemu, należy przyjrzeć się baczniej samej pasteryzacji. Po włożeniu ogórków do słoików i zalaniu zalewą, przekładacie do garnka z wodą? To pierwszy etap pasteryzacji, który nie powinien trwać dłużej niż 10-12 minut. W przeciwnym wypadku ogórki zaczną tracić świeży, zielony kolor i po zakonserwowaniu będą dość gorzkie. Wystrzegajcie się tego, jeżeli chcecie, aby były jędrne i smaczne.
Jak zrobić ogórki w zalewie koreańskiej?
Ogórki w pysznej zalewie z dodatkiem papryki gochugaru zrobicie w łatwy sposób. Przygotujcie świeżo wyparzone słoiki i koniecznie zastosujcie metodę z dokładnym oczyszczeniem pokrywki od spodu. To zapobiegnie powstawaniu ewentualnej pleśni i rozszczelnieniu się przetworów.
Składniki:
- 10 ogórków gruntowych,
- 1 cebula,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka octu,
- łyżeczka oleju,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka papryki gochugaru lub cayenne
- łyżeczka pieprzu.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyjcie i oczyśćcie z drobnych kolców.
- Następnie pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Posiekajcie cebulę w piórka.
- Wymieszajcie z ogórkami i suchymi przyprawami.
- Przełóżcie do słoików.
- Zagrzejcie produkty płynne na zalewę i przelejcie ją do wyparzonych słoików wypełnionych warzywami.
- Po wystygnięciu i zamknięciu pokrywek przełóżcie do lodówki.
- Gotowe są po około 2-3 dniach.
- Należy je zjeść w przeciągu tygodnia, najlepiej solo lub w surówkach czy sałatkach.