Otwieracie słoik z domowymi ogórkami kiszonymi i chrupiecie je do obiadu, a zalewę wylewacie do zlewu? Nigdy więcej nie marnujcie tego cennego płynu, bo okazuje się, że można na jego bazie wyczarować coś przepysznego. Zobaczcie sami, jak wykorzystać sok z ogórków kiszonych w kuchni, a już zawsze będziecie dolewali tę cenną mieszankę do garnka.
Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa?
Okazuje się, że solanka z ogórków to prawdziwy skarbi to nie tylko na ciężkie dni po imprezach. Wszystko dzięki bakteriom probiotycznym, które genialnie wpływają na jelita i obniżają pH. Dobroci jest jednak znacznie więcej, bo woda z ogórków kiszonych ma też wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor i cynk, a także witaminy C, A, E, K i B. Taki bogaty skład przynosi organizmowi całą listę korzyści:
- neutralizuje zgagę,
- wzmacnia odporność,
- wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn,
- pomaga uzupełniać elektrolity po wysiłku fizycznym,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- pozytywnie wpływa na trawienie,
- przynosi ulgę przy bólach głowy i migrenach,
- łagodzi skurcze mięśni.
Do czego można wykorzystać wodę z ogórków kiszonych?
Aby skorzystać z powyższych dobroczynnych właściwości, woda z kiszenia może być oczywiście pita prosto ze słoika, jednak bądźmy szczerzy - taki napój nie każdemu smakuje. Warto go więc wykorzystywać do gotowania, a wtedy korzyści zdrowotne zostaną, a wrażenia smakowe będą znacznie przyjemniejsze. Jednym z najlepszych pomysłów jest gotowanie w niej ryżu i wszelkiego rodzaju kasz, które nabierają wtedy wyjątkowego smaku i aromatu. Tak przygotowane dodatki do obiadu genialnie pasują do szczególnie do mięs, gulaszy i potrawek. Pamiętajmy jednak, że gotując kaszę lub ryż w soku z ogórków, nie dodajemy już soli, bo sama zalewa z kiszenia jest wystarczająco słona.
Woda z ogórków kiszonych - inne pomysły na wykorzystanie jej w kuchni
Jeśli gotowanie ryżu i kaszy w wodzie z ogórków was nie przekonuje, spróbujcie innych możliwości. Ten produkt można wykorzystać też do wielu innych potraw, na przykład:
- ugotować na niej zupę,
- dodawać do marynowania mięs,
- dolać do chłodnika,
- zakwasić nią inne kiszonki, aby szybciej były gotowe,
- doprawiać sosy i gulasze,
- miksować z tofu, tworząc wegański twarożek.