Otwieracie słoik z domowymi ogórkami kiszonymi i chrupiecie je do obiadu, a zalewę wylewacie do zlewu? Nigdy więcej nie marnujcie tego cennego płynu, bo okazuje się, że można na jego bazie wyczarować coś przepysznego. Zobaczcie sami, jak wykorzystać sok z ogórków kiszonych w kuchni, a już zawsze będziecie dolewali tę cenną mieszankę do garnka.

Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa?

Okazuje się, że solanka z ogórków to prawdziwy skarbi to nie tylko na ciężkie dni po imprezach. Wszystko dzięki bakteriom probiotycznym, które genialnie wpływają na jelita i obniżają pH. Dobroci jest jednak znacznie więcej, bo woda z ogórków kiszonych ma też wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor i cynk, a także witaminy C, A, E, K i B. Taki bogaty skład przynosi organizmowi całą listę korzyści:

  • neutralizuje zgagę,
  • wzmacnia odporność,
  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • pomaga uzupełniać elektrolity po wysiłku fizycznym,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • pozytywnie wpływa na trawienie,
  • przynosi ulgę przy bólach głowy i migrenach,
  • łagodzi skurcze mięśni.

Do czego można wykorzystać wodę z ogórków kiszonych?

Aby skorzystać z powyższych dobroczynnych właściwości, woda z kiszenia może być oczywiście pita prosto ze słoika, jednak bądźmy szczerzy - taki napój nie każdemu smakuje. Warto go więc wykorzystywać do gotowania, a wtedy korzyści zdrowotne zostaną, a wrażenia smakowe będą znacznie przyjemniejsze. Jednym z najlepszych pomysłów jest gotowanie w niej ryżu i wszelkiego rodzaju kasz, które nabierają wtedy wyjątkowego smaku i aromatu. Tak przygotowane dodatki do obiadu genialnie pasują do szczególnie do mięs, gulaszy i potrawek. Pamiętajmy jednak, że gotując kaszę lub ryż w soku z ogórków, nie dodajemy już soli, bo sama zalewa z kiszenia jest wystarczająco słona

Woda z ogórków kiszonych - inne pomysły na wykorzystanie jej w kuchni

Jeśli gotowanie ryżu i kaszy w wodzie z ogórków was nie przekonuje, spróbujcie innych możliwości. Ten produkt można wykorzystać też do wielu innych potraw, na przykład:

  • ugotować na niej zupę,
  • dodawać do marynowania mięs,
  • dolać do chłodnika,
  • zakwasić nią inne kiszonki, aby szybciej były gotowe,
  • doprawiać sosy i gulasze,
  • miksować z tofu, tworząc wegański twarożek.