Lubicie dbać o organizm, chrupiąc kolorowe warzywa i owoce? Aby nieco urozmaicić codzienne menu, warto włączyć do niego również świeżo wyciskane soki, a ten to prawdziwy hit. Mało się o nim mówi, a zasługuje na zdecydowanie większą popularność, bo z każdym łykiem przynosi ogrom korzyści dla zdrowia, urody i samopoczucia. Zobaczcie, o czym mowa i sięgnijcie po szklaneczkę tego płynnego skarbu. Banalnie łatwo zrobicie go w domu.

Co pić, aby wspomóc cały organizm?

Wiele osób chwali sobie sok z buraka i regularnie popija go ze względów zdrowotnych, jednak mało zna inny warzywny napój o równie cennych właściwościach. Chodzi o zwykły sok z czerwonej kapusty, który jest bogactwem wielu minerałów, takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, cynk czy sód, a także witamin C, E, K i tych z grupy B. Oprócz tego warto też wspomnieć o zawartych w niej polifenolach, czyli wartościowych przeciwutleniaczach. Tak bogaty skład sprawia, że sok z czerwonej kapusty przynosi ogrom korzyści całemu organizmowi. Zobaczcie, co potrafi ten niepozorny, tani napój.

Sok z czerwonej kapusty - właściwości

  • poprawia przemianę materii,
  • podkręca metabolizm,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.

Jak zrobić sok z czerwonej kapusty?

Aby samodzielnie zrobić sok z czerwonej kapusty, najłatwiej użyć wyciskarki, jednak jeśli nie macie takiego sprzętu, możecie poradzić sobie innym prostym sposobem. Wystarczy tylko dokładnie umyć liście i pokroić je na mniejsze kawałki, a następnie zblendować je z 2 szklankami wody i przecedzić gotową mieszankę przez sitko. Sok z czerwonej kapusty jest dość specyficzny w smaku, więc dla osłodzenia go możecie zmiksować kapustę z jabłkiem. Tak przygotowany sok pijemy 1-2 razy dziennie, najlepiej między posiłkami.