Takie śniadanie zrobi wrażenie na dużych i małych - wygląda jak malowane. Będzie ono rewelacyjnym pomysłem na rozpoczęcie leniwego weekendu. Kremowe, aksamitne, rozlewające się na talerzu żółtko to tutaj „kropka nad i” - zwróćcie na to uwagę. Nie ma osoby, która nie zapytałaby was, jak je zrobiliście. Sekret jest prosty.
Jajko w chmurce na patelni i z piekarnika
Jajko w chmurce (a raczej na obłoczku) zdobywa internet. Przepis testuje coraz więcej osób. Nic dziwnego. Jest on jeszcze prostszy niż jajka w koszulce (które jednak czasami nie wychodzą). I w przeciwieństwie do nich, zawsze się udaje. Sekretem jest doskonale ubita piana z białek. Aby właśnie taka wam wyszła, rozdzielcie starannie białka od żółtek. Bardzo ważne jest, by ani 1 kropla żółtka nie przedostała się do miski z białkami - w przeciwnym razie piana się nie ubije.
Beza będzie w tym daniu obłoczkiem, a żółtko „słoneczkiem”, które rozleje się na talerzu po nacięciu nożem. Takie śniadanie opromieni wasz dzień. Jajko w chmurce tuż przed wstawieniem do piekarnika możecie oprószyć dodatkowo „śnieżkiem” z soli, pieprzu i mielonej słodkiej lub wędzonej papryki.
Jajko w chmurce możecie zrobić również na patelni, ale taki obłoczek będzie mniej okazały, niż po wyrośnięciu w piecu. Sposób przygotowania różni się paroma szczegółami. Pianę z białek należy wyłożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, uformować gniazdko i wlać do niego żółtko. Obłoczek smażcie na niewielkim ogniu przez ok. 5-8 minut pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko będzie nadal płynne.
Pieczone jajko w chmurce - przepis
Składniki (na 1 porcję):
- 1 duże jajko (rozdzielone starannie na białko i żółtko)
- 1 szczypta soli
Dodatkowo: połówka bułki lub bajgla, masło i inne dodatki do kanapek. Pasować będzie np. połówka pokrojonego w plastry awokado lub przesmażony z czosnkiem szpinak.
Sposób przygotowania:
Ubijcie na sztywno białka z odrobiną soli. Przełóżcie pianę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Uformujcie łyżką chmurkę z niewielką dziurką w środku. Pieczcie w 200 st. C przez ok. 5-6 minut. Żółtko nie może się całkiem ściąć i stwardnieć - po nacięciu nożem wnętrze powinno być płynne.
Jedzcie bez dodatków lub ułóżcie na bułeczce posmarowanej awokado lub masłem, z ulubionymi dodatkami - jako otwartą kanapkę.
Źródło przepisu: TikTok (@maste_official).