Z czym kojarzy wam się kuchnia grecka? Na pewno z mięsnymi szaszłykami, oliwkami, serem feta oraz warzywami na różne sposoby - w formie sałatki, zupy czy zapiekanki. Tak robi się choćby moussakę, czyli pomidory, bakłażany oraz mięso zapiekane z ziemniakami oraz serem. Zainspirujcie się tym przepisem i zróbcie smaczne naleśniki w greckim stylu, do których przygotujecie smaczny farsz z resztek z lodówki. 

Pyszny farsz do naleśników „z niczego”

Chyba nie trzeba powtarzać, że jedzenia nie powinno się marnować. Wszyscy o tym wiemy, jednak często zdarza się, że w kuchni i lodówce pozostają nam resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić. Ale mamy na to sposób - jeśli zostało wam trochę warzyw, kupcie jeszcze małą paczkę mięsa mielonego i zróbcie z tego smakowity farsz w greckim stylu. Fantastycznie pasuje do naleśników, które również przygotowuje się w kilka chwil ze składników, które zawsze są w kuchni. Cały przepis znajdziecie poniżej. 

Przepis na naleśniki po grecku

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz 

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

Zacznijcie od ciasta na naleśniki. Do miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie sól i wymieszajcie. Wlejcie wodę gazowaną, mleko, dodajcie jajka i całość mieszajcie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Odłóżcie miskę z ciastem do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotujcie farsz. Posiekajcie drobno cebulę i podsmażcie na oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodajcie do niej czosnek i smażcie jeszcze dosłownie chwilę, żeby się nie przypalił.

Dodajcie teraz startą na tarce cukinię oraz marchew. Wymieszajcie i smażcie kilka minut. Zdejmijcie warzywa z patelni. Wlejcie jeszcze troszkę oleju, podgrzejcie i wrzućcie mięso. Doprawcie je solą, pieprzem i smażcie, aż się zrumieni.

Po chwili dodajcie z powrotem podsmażone warzywa, musztardę, ketchup oraz jogurt grecki. Wymieszajcie i smażcie kilka minut. Wyjmijcie ciasto naleśnikowe z lodówki. Smażcie kolejno naleśniki na nieprzywierającej patelni.

Gotowy farsz nałóżcie na każdy naleśnik i zawińcie. Smacznego!