Naleśniki to jedno z prostszych dań, a ich ogromną zaletą jest to, że smakują wszystkim. trudno chyba znaleźć osobę, która by grymasiła na widok ciepłych naleśników z dżemem albo serem na słodko. 

W tradycyjnej wersji naleśniki robi się z wykorzystaniem mąki pszennej, jajek oraz mleka. Jednak ze względu na coraz częstsze alergie, na przykład na gluten czy laktozę, niektórzy muszą ten przepis modyfikować. Mleko możecie zastąpić napojem roślinnym, a mąkę pszenną - kaszą. 

Jak zrobić naleśniki z kaszy?

Smaczne, delikatne i przede wszystkim bezglutenowe naleśniki usmażycie z wykorzystaniem zwykłej kaszy jaglanej. Smakiem nie odbiegają od klasycznych i bez obaw mogą je jeść osoby uczulone na gluten. Wystarczy sparzyć kaszę, a później zblendować ją z jajkami, napojem roślinnym lub wodą i gotowe. Gęstą masę wykładamy później na rozgrzaną patelnię i smażymy tak, jak zwykłe naleśniki. Możecie je podać z czym tylko chcecie. My polecamy domowy dżem, masło orzechowe, miód lub najbardziej klasyczny twaróg ze śmietaną oraz cukrem. Przepis na te pyszne naleśniki znajdziecie poniżej. 

Przepis na naleśniki jaglane

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. owsianego)
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju 

Przygotowanie:

Najpierw należy dokładnie zblendować składniki na ciasto naleśnikowe. Kaszy nie będziemy bowiem w ogóle gotować - należy ją rozdrobnić za pomocą blendera. Wysypcie ją na sitko i wypłuczcie dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie przelejcie kaszę wrzątkiem i wsypcie do wysokiego naczynia.

Wlejcie do niego również mleko roślinne, wodę, dodajcie jajka i ok. 4 łyżki oleju. Zblendujcie, by powstała jednolita, gładka masa. Jeżeli macie zwykły blender o dość niskiej mocy, kaszę należy dzień wcześniej zamoczyć, na co najmniej 8 godzin. 

Rozgrzejcie patelnię. Jeśli jest pokryta warstwą teflonu, nie musicie wylewać na nią oleju. W przeciwnym razie lepiej to zrobić, by naleśniki nie przywierały.

Chochelką wylejcie porcję ciasta na patelnię, rozprowadźcie równomiernie i smażcie na średnim ogniu z obu stron. Smacznego!