Przepis na naleśniki to jedna z najprostszych receptur, których zwykle uczymy się na samym początku swojej kuchennej przygody. Warto jednak nieco pokombinować z klasyczną wersją i dodać do ciasta 2 czubate łyżki pewnego bardzo znanego produktu z lodówki. Gdy spróbujecie efektu z pewnością będziecie zachwyceni i być może już zawsze będziecie robili naleśniki w ten sposób.
Jak zrobić naleśniki, żeby zachwycały smakiem i konsystencją?
Ciasto naleśnikowe to zwykle mieszanka mleka, jajka i mąki. Oprócz takiej bazy niektórzy dodają jeszcze olej lub masło, albo odrobinę wody gazowanej. Mało popularnym, a równie genialnie działającym dodatkiem jest również odrobina gęstej, kwaśnej śmietany, dzięki której placuszki wychodzą delikatne, mięciutkie i cienkie jak pergamin.
Ważne jednak, aby nie przesadzić z jej ilością. Zapamiętajcie więc prostą proporcję, czyli 2 czubate łyżki śmietany na każde 1,5 szklanki mąki pszennej. Zobaczcie dokładne ilości reszty składników i koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest duże prawdopodobieństwo, że po spróbowaniu takich naleśników nie wrócicie już do żadnej innej receptury.
Naleśniki na śmietanie - przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 100 ml wody gazowanej,
- 2 łyżki płynnego masła,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
Mleko, wodę gazowaną, jajka, śmietanę i płynne masło mieszamy na jednolitą masę. Następnie stopniowo wsypujemy do tego przesianą mąkę z solą i miksujemy całość, aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie miało żadnych grudek. Opcjonalnie możemy dodać na końcu odrobinę ulubionego aromatu i ponownie wymieszać całość.
Tak przygotowane ciasto naleśnikowe wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Naleśniki ze śmietaną smażymy tak długo, aż będą rumiane z obu stron.