Olej z pestek dyni pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno. Z tego powodu nie powinno się na nim smażyć, lecz jedynie dodawać do potraw bezpośrednio z butelki, bez uprzedniego podgrzewania. Posiada barwę od jasnozielonej z domieszkami koloru pomarańczowego, po barwę ciemnozieloną z czerwonymi przebłyskami. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, który korzystnie wpływa na regenerację i wygląd skóry. Smak oleju jest bardzo podobny do tego, jaki mają pestki dyni, jest więc trochę orzechowy, z lekko owocowym posmakiem.

Olej z pestek dyni – przepisy

Potrawy są apetyczniejsze z dodatkiem tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Poza tym nadaje on pewnej jedwabistości i gładkości koktajlom i zupom. Dlatego, jeśli zależy nam, żeby pomógł poprawić smak i konsystencję zupy krem, to polecamy dodać go do: 

  • zupy krem z dyni: z cebulą, ziemniakami i marchewką, doprawioną imbirem i czosnkiem. 
  • zupy krem z zielonego groszku – z ziemniakami, śmietaną kremówką, przygotowaną na bulionie warzywnym. 
  • zupy krem z ziemniaków i pora – z cebulą, masłem, na bazie bulionu. 
  • zupy krem dyniowo-selerową – z porem, czosnkiem, pastą curry, marchewką. 

Inną opcją, którą niezwykle łatwo można zastosować, są z pewnością pieczone warzywa z piekarnika. Oleju z pestek dyni nie trzeba dużo wlewać. Czasem wystarczy kilka kropel, by potrawa zyskała pożądany smak.

Olej z pestek dyni do sałatek

Dressing do sałatek z udziałem oleju z pestek dyni może mieć różne składniki. Jednak najpyszniejszy wychodzi, gdy dodamy: 4 łyżki oleju, 1 łyżkę octu balsamicznego, łyżkę miodu, ząbek czosnku, sól himalajską, pieprz. Tego typu sos pasuje do sałatek takich jak: 

Jak przechowywać olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni jak każdy tłuszcz z dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych, tłoczony na zimno, bardzo szybko ulega utlenieniu. Powoduje to zmianę jego składu chemicznego i sprawia, że zmienia on smak i zapach. Po prostu – jełczeje i staje się niesmaczny i gorzki. Dlatego, jeśli zależy nam, by olej z pestek dyni posłużył jak najdłużej, dokładnie zakręcajmy butelkę oraz chowajmy ją w chłodnym i ciemnym miejscu