Każdy region Polski skrywa w sobie mnóstwo tradycyjnych przysmaków. Wiele z nich zdobywa jednak sławę w całym kraju, dzięki czemu można je zjeść w licznych restauracjach, nie tylko tych lokalnych. Niestety, równie wiele takich smakołyków jest niedocenionych na większą skalę i tutaj mamy przykład właśnie jednego z nich. To podhalańskie danie zdecydowanie powinien znać każdy. Spróbujcie, a od razu zrozumiecie dlaczego.

Kultowe kluseczki prosto z Podhala

Choć przysmak ze zdjęcia może wielu z was nic nie mówić, to jest całkiem sporo osób, dla których jest on ulubionym daniem. Ta niepozorna potrawa to nic innego jak haluszki, zwane inaczej kluskami scykanymi. Co kryje się pod tą dziwnie brzmiącą nazwą? Prawdziwy rarytas, który zrobicie dosłownie za grosze i to tylko z 3 składników, gdyż są to niewielkie kluseczki przygotowywane z surowych tartych ziemniaków, mąki i soli. Tak wygląda tradycyjny, stary przepis, jednak obecnie wiele gospodyń wymienia surowe ziemniaki na gotowane lub dodaje do masy jajko. Jakkolwiek się je przygotowuje, zawsze wychodzą pyszne i bardzo sycące. Zobaczcie recepturę krok po kroku i koniecznie spróbujcie przygotować je we własnych kuchniach.

Jak się robi Haluszki?

Przepis na haluszki jest bardzo prosty. Na początku 1 kg obranych ziemniaków ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie trzeba je dokładnie odsączyć z wody i wymieszać z mąką i solą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut, a w tym czasie zagotowujemy w garnku wodę. Gotową masę wykładamy cienką warstwą na deskę do krojenia i oddzielamy nożem malutkie kluski wprost do wrzącej wody. Haluszki gotujemy przez około 4 minuty od momentu wypłynięcia, po czym odcedzamy i serwujemy na gorąco. 

Z czym podawać Haluszki?

Te kluseczki są pyszne same w sobie, dlatego niewiele trzeba im do stworzenia smakowitego dania. Zwykle podaje się je ze skwarkami, bryndzą lub oba tymi dodatkami jednocześnie. Często można je też spotkać jako dodatek do mięsnych gulaszy, potrawek i sosów. W każdej z tych odsłon są przepyszne, dlatego warto spróbować różnych wariantów i wybrać swój ulubiony.